Τραπεζικοί «κολοσσοί» σκέφτονται να ενισχύσουν την Αργεντινή

Τραπεζικοί «κολοσσοί» σκέφτονται να ενισχύσουν την Αργεντινή

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, Citigroup, HSBC, Deutsche Bank και JP Morgan είναι έτοιμες να μπουν στο «παιχνίδι».

Citigroup, HSBC, Deutsche Bank και JP Morgan φέρονται να ετοιμάζονται να κάνουν γενναία κίνηση υπέρ της Αργεντινής, πραγματοποιώντας -ή συνεχίζοντας- απευθείας διαπραγματεύσεις με το hedge fund Elliott Associates, προκειμένου να βρεθεί τρόπος για άρση του αδιεξόδου.

Την πληροφορία αυτή μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η ισπανική El Pais, σημειώνοντας ότι ειδικά οι δύο πρώτες (Citigroup και HSBC) διαθέτουν ισχυρή παρουσία στη χώρα, αλλά και ότι μέχρι στιγμής δεν είναι απολύτως σαφή τα κίνητρα της πρωτοβουλίας των τεσσάρων τραπεζικών κολοσσών.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές, οι Citigroup, HSBC και JP Morgan είχαν συνάντηση με εκπροσώπους του fund Elliott Associates την περασμένη Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις ωστόσο δεν καρποφόρησαν. Το δημοσίευμα της WSJ αναφέρει ότι συζητήθηκαν τρεις προτεινόμενες «τραπεζοκεντρικές» λύσεις.

Η πρώτη, που στηρίζεται και από την Ένωση Τραπεζών της Αργεντινής, προβλέπει την προσφορά 250 εκατ. δολαρίων από τράπεζες της χώρας προς τους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (επί συνόλου 1,33 δισ. δολαρίων) προκειμένου τα hedge funds να ζητήσουν αναστολή της δικαστικής απόφασης, κάτι που αφενός κερδίζει χρόνο για την Αργεντινή για διαπραγματεύσεις, αφετέρου δεν θα επιτρέψει σε άλλους ομολογιούχους να ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση.

Η δεύτερη, προβλέπει την ανάμιξη στο παραπάνω σχέδιο και μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών με παρουσία στη χώρα, πιθανότατα ανεβάζοντας το προαναφερθέν ποσό.

Η τρίτη προτεινόμενη λύση, αφορά τη σύσταση την υποβολή προσφοράς από μια ομάδα επενδυτικών τραπεζών για την εξαγορά του συνόλου των αξιώσεων των hedge funds.

Διαβάστε ακόμη:

Σε κατάσταση χρεοκοπίας η Αργεντινή – Ενεργοποιούνται τα CDS

Δεν αποδέχεται τη χρεοκοπία η Κριστίνα Κίρχνερ

Η Αργεντινή «φλερτάρει» με τη στάση πληρωμών