Δεν κάνεις δήλωση ΦΠΑ; Βγαίνεις στο διαδίκτυο!

Δεν κάνεις δήλωση ΦΠΑ; Βγαίνεις στο διαδίκτυο!

«Συναγερμός» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο σκέλος του ΦΠΑ από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες - Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ.

Νέες ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να καταφέρει να εισπράξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες έχουν σημειώσει ραγδαία αύξηση.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο από ΦΠΑ αυξήθηκαν περαιτέρω τον περασμένο Ιούλιο κατά 144 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στο τέλος του μήνα αυτού σε 13,463 δισ. ευρώ, ή στο 22,4% των συνόλου των οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο (περίπου 60,2 δισ. ευρώ). Με μια σημαντική μερίδα, πάντως, των υπόχρεων, να αποδίδει την καθυστέρηση ή τη μη απόδοση του ΦΠΑ στην οικονομική δυσπραγία και στην ανάγκη κάλυψης, πρώτα απ’ όλα, βιοποριστικών αναγκών.

Για την αντιμετώπιση της μη απόδοσης στο Δημόσιο του ΦΠΑ, το ΥΠΟΙΚ επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει την ανάρτηση στο διαδίκτυο των ΑΦΜ των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τη μη αναγνώριση των τιμολογίων που εκδίδουν ή λαμβάνουν για έκπτωση του ΦΠΑ.

Πάνω από 60 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Ειδικότερα, αρχικά οι επιχειρήσεις και επιτηδευματίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και θα καλούνται να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ. Στη συνέχεια, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο (στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων) οι ΑΦΜ όσων δεν υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Οι κατάλογοι αυτοί θα επικαιροποιούνται καθημερινά από τα στοιχεία που θα αποστέλλουν οι ΔΟΥ.

Οι συγκεκριμένοι κατάλογοι θα είναι προσβάσιμοι στο σύνολο των φορολογουμένων. Ώστε, στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση ή επιτηδευματίας προχωρήσει σε συναλλαγή με επιχείρηση ή επιτηδευματία που δεν έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ, η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει το τιμολόγιο και, κατά συνέπεια, δεν θα είναι δυνατή η έκπτωση του ΦΠΑ του συγκεκριμένου τιμολογίου.