Οι τρεις «πληγές» της Ελλάδας

Οι τρεις «πληγές» της Ελλάδας

Οι εκροές καταθέσεων, η επενδυτική αβεβαιότητα και η κρίση στα δημοσιονομικά πλήττουν την ελληνική οικονομία, αναφέρει ο Economist.

Αντιμέτωπη με τρία εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα είναι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με άρθρο του Economist. Όπως σημειώνεται, το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία, είναι πλέον δυσοίωνο, παρά το γεγονός πως δεν επήλθε η οριστική ρήξη. Οι εξελίξεις αυτές έχουν πλήξει την οικονομία και τα δημοσιονομικά της χώρας με τρεις τρόπους.

«Πρώτα απ’ όλα, οι ανησυχίες σχετικά με ένα ενδεχόμενο Grexit έχουν προκαλέσει μαζικές εκροές καταθέσεων. Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έβγαλαν 17 δισεκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες. Προς έκπληξη όλων, οι εκροές κατά τους δύο αυτούς μήνες ήταν μεγαλύτερες από εκείνες του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, όταν πραγματοποιήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις και οι φόβοι ενός Grexit επανεμφανίστηκαν εμφατικά. Οι αναλήψεις συνεχίστηκαν και κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες», σημειώνει ο Economist.

Σχολιάζεται, μάλιστα, πως η φυγή καταθέσεων έφερε την Ελλάδα κοντά στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, πράγμα που έχει υπονομεύσει τις τράπεζες.

Το δεύτερο πρόβλημα που παρουσιάζεται ως απόρροια της πολιτικής αναταραχής είναι η επενδυτική αβεβαιότητα. «Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν βάλει έργα στην αναμονή και οι ξένοι επενδυτές φοβούνται. Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να υποχωρήσει μέχρι να υπάρξει μια μόνιμη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία θα αναδομήσει την εμπιστοσύνη για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα», αναφέρει ο Economist που ως τρίτο μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία καταγράφει την κρίση στα δημόσια οικονομικά.

« H ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αυτός ο μήνας είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς η κυβέρνηση πρέπει να βρει 1,5 δισεκατομμύριο για την εξόφληση μέρους του χρέους της προς το ΔΝΤ, καθώς και 4,5 δισεκατομμύρια για έντοκα γραμμάτια που λήγουν».

Στο μαύρο αυτό σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται για την Ελλάδα, ο Economist «βλέπει» μια αχτίδα φωτός. Η καλή είδηση για την χώρα μας είναι πως η πολιτική αναταραχή δεν δείχνει να έχει πλήξει τον τουρισμό: «το 2015 θα είναι άλλη μια καλή χρονιά, αφού ο αριθμός των τουριστών ανήλθε στο ρεκόρ των 22 εκατομμυρίων το 2014», αναφέρει το δημοσίευμα.