Τρόικα: «Καταργήστε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Τρόικα: «Καταργήστε την προστασία της πρώτης κατοικίας»

ΥΠΟΙΚ: Δεν συμφωνήσαμε πουθενά, η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται (upd).

Τελευταία Ενημέρωση: 11.36

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν κόκκινα δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Στη νέα συνάντηση με την τρόικα συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων και ο κ. Χατζηδάκης αντιτάχθηκε στο να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να βγαίνει σε πλειστηριασμό, εφόσον ο δανειολήπτης είναι το κόκκινο. Μάλιστα, τόνισε ότι «το μέτρο αυτό σε κάθε περίπτωση χρειάζεται τουλάχιστον ένα μεταβατικό στάδιο».

Ο κ. Αθανασίου, αφού συντάχθηκε με τις θέσεις του κ. Χατζηδάκη, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «κώδικας», έτσι ώστε να εξετάζεται αν ο δανειολήπτης που είναι στο κόκκινο έχει πράγματι οικονομική αδυναμία ή εκμεταλλεύεται τις οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται η χώρα μας και δηλώνει αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί να διαιωνίζεται η κατάσταση αυτή και τα κόκκινα δάνεια συνεχώς να αυξάνονται, χωρίς να υπάρχει κάποια λύση.

Στουρνάρας: «Συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου»

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στα Ειρηνοδικεία στοιβάζονται πλέον οι αιτήσεις για υπαγωγή των δανειοληπτών στο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ οι αιτήσεις θα εκδικαστούν μετά από αρκετά χρόνια. Για το λόγο αυτό, ο κ. Αθανασίου πρότεινε για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, να νομοθετηθεί η δυνατότητα, όσοι επιθυμούν, να «μεταφέρουν» τις υποθέσεις τους από τα δικαστήρια στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Τέλος, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία των πλειστηριασμών, προς όφελος των δανειοληπτών και να υπάρξει προστασία από τα λεγόμενα «κοράκια», που λυμαίνονται το χώρο των πλειστηριασμών, «αγοράζοντας» ακίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Διαβάστε επίσης: «Σφυροκόπημα» κατόπιν εορτής της τρόικας

ΥΠΟΙΚ: Καμία συμφωνία για το δημοσιονομικό
Από το υπουργείο Οικονομικών αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιος συμβιβασμός με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι, όσα ακούγονται απόψε περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας με το Υπουργείο Οικονομικών, ιδίως δε για επίτευξη συμβιβασμού στο δημοσιονομικό τομέα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά.

H κυβέρνηση καταθέτει την Πέμπτη τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και την ελληνική πλευρά θα συνεχισθούν μέσω τηλεδιασκέψεων.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «υπάρχει πρόοδος που θα γίνεται πιο έντονη το επόμενο διάστημα. Το κλίμα ήταν καλό». Πάντως, η Τρόικα δεν θα μετάσχει στο Eurogroup της Παρασκευής, επειδή δεν υπάρχει στην ατζέντα η εξέταση της προόδου της Ελλάδας.