Τσίπρας: Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης

Τσίπρας: Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης
ΒΟΥΛΗ ΤΣΙΠΡΑΣ Α «ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΨΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ESM» ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Δεν κινδυνεύει η προστασία της πρώτης κατοικίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός – Τι είπε για τις διαπραγματεύσεις.

Στις σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων έξι μηνών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

«Οδηγηθήκαμε σε δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «κάναμε λάθη, αλλά δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή τη μάχη. Λάθη δεν κάνουν αυτοί που δεν προσπαθούν».

Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ήταν ετεροβαρείς. Ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η συμφωνία με τους εταίρους μετά το δημοψήφισμα ήταν καλύτερη από το «τελεσίγραφο» του Eurogroup που τον οδήγησε σε αυτή την επιλογή, καθώς εξασφαλίζει χρηματοδότηση για την ελληνική οικονομία για τα επόμενα τρία χρόνια και απομακρύνει το Grexit που κάποιοι από την Ευρωζώνη κρατούν ακόμα στο τραπέζι.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε τα περί προσωρινού Grexit στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου. «Οι εναλλακτικές ήταν το σχέδιο Σόιμπλε, ο δρόμος δηλαδή μιας συμβιβαστικής εξόδου από το ευρώ με δεδομένη την πιθανότητα κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και με θέση κυριαρχίας τον δανειστή και η άλλη επιλογή ήταν η επιλογή της άτακτης χρεοκοπίας».

«Οι συντηρητικές δυνάμεις έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους απέναντι στην κοινή γνώμη. Πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στον λαό μας» επανέλαβε ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία και η έμπνευση του προγράμματος ανήκει στην ελληνική πλευρά» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Όχι μόνο δεν μετανιώνω για αυτόν τον αγώνα, είπε ο πρωθυπουργός αλλά είμαι υπερήφανος που έδωσα αυτή τη μάχη διότι ακούστηκε το δίκαιο του ελληνικού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακόμη παραδέχθηκε ότι το έργο της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η διαπραγμάτευση αλλά κυρίως να αλλάξει τη χώρα, εμπεδώνοντας τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου.

«Από αύριο ρίχνουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής σε 4 άξονες. Πρώτον στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δεύτερον άμεσες δράσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και κυρίως όσον αφορά τους μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικούς. Τρίτον ανοίγουμε τον διάλογο για την προώθηση σημαντικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Τέταρτον κύριο μέλημα μας είναι η προστασία των αδυνάτων και η προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμίσουμε τα υφεσιακά μέτρα».

Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εγκρίνονται απόψε, δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η δέσμευση ήταν σαφέστατη και πως το φθινόπωρο θα έρθει ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο που θα αφορά την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Έως τότε το πλαίσιο που θα ισχύει θα είναι αυτό που ίσχυε και έως τώρα.

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής», τόνισε για να υπογραμμίσει ότι «η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς αυτή την εγγύηση εμείς δεν υπάρχουμε».

«Δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες»
«Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη θέσεων, είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.