Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού

Τσίπρας: Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, στο στούντιο της ΕΡΤ. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη σε εκπομπή της ΕΡΤ των δημοσιογράφων Πάνου Χαρίτου και Αντώνη Αλαφογιώργου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σαφείς υπαινιγμούς για παραίτηση της κυβέρνησης σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» άφησε ο πρωθυπουργός – «Δεν θα πληρωθεί το ΔΝΤ χωρίς συμφωνία».

«Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παραπέμποντας στο κείμενο της πρότασης των θεσμών.

«Δίνοντας μας το τελεσίγραφο και λέγοντας μας “έχετε 48 ώρες για να δεχτείτε αυτές τις θέσεις”, μας έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε στον λαό και να πούμε: “αυτό μας ζητάνε”», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι «βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει, δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό».

Ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής αν το αποτέλεσμα είναι «ναι» απάντησε, «εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν βρέθηκα στη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας», τονίζοντας ότι δεν θα είναι ικανός να την υπηρετήσει και δηλώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση «θα γίνει απολύτως δεκτή η ετυμηγορία του λαού όποια και εάν είναι αυτή και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας».

«Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρξε η επιλογή του λαού. Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών, θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θέλουν να μας πετάξουν από το ευρώ. «Δεν θα το κάνουν διότι το κόστος είναι μεγάλο» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εάν ενημέρωσε τους θεσμούς για το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις Βρυξέλλες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με την Μέρκελ-Ολάντ, τους είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση και ότι δεν κατανοεί γιατί επιμένουν σε προτάσεις και μέτρα ενώ είχαν κλείσει στο δημοσιονομικό. Η απάντηση που έλαβε, όπως είπε, ήταν ότι αυτά τα κάνουν οι θεσμοί, «όχι εμείς». Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας τους είπε ότι δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση, ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και για όποια απάντηση, θα τους ενημερώσει.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι διέκοψε τη συνεδρίαση και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι καταλήγει στο να θέσει η κυβέρνηση το ερώτημα στον ελληνικό λαό και όποια απάντηση δώσει ο λαός, θα τη σεβαστεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αρνητική, ότι ζήτησε παράταση, μίλησε για την ανάγκη της δημοκρατίας, και πως δεν του απάντησε κανείς εκείνο το βράδυ ότι δεν υπάρχει παράταση ή ότι δεν θα δοθεί. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν και πως, αντίθετα, εκείνο που αιφνιδίασε τον ίδιο ήταν ότι την άλλη μέρα στο Eurogroup δεν έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης. “Το θεωρούσα αυτονόητο”.

Σε απάντηση για την άρνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να δοθεί στην Ελλάδα παράταση του προγράμματος έως το δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας». Σημείωσε επίσης ότι «θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές». Για το ίδιο θέμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα, «ξεχάστε το ευρώ», επισήμανε ότι η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις διαπραγματεύσεις και την κατάσταση που επικρατεί τώρα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το τηλέφωνό του είναι ανοιχτό για όποιον θέλει να επικοινωνήσει μαζί του. Για την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ αύριο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «αν μας δώσουν συμφωνία το βράδυ, να την πληρώσουμε αύριο το πρωί» και πρόσθεσε: «είναι δυνατόν να έχουν προκαλέσει ασφυξία στις τράπεζες, να μην δίνουν παράταση για μια εβδομάδα για να εκφραστεί ο λαός στο δημοψήφισμα και να πληρώσουμε δόση ΔΝΤ;»

Περιγράφοντας τον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην Σύνοδο Κορυφής όταν διαπίστωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία καθώς συνεχώς ζητούσαν όλο και περισσότερα, είπε στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι επιστρέφει στην Αθήνα και θα επικοινωνήσει μαζί τους για να τους ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Πράγματι, πρόσθεσε, συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο, ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα και επικοινώνησε μαζί τους και τους ενημέρωσε. Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσίπρας ζήτησα επέκταση του προγράμματος, αλλά δεν απάντησαν αμέσως. Με πήραν την επομένη, είπε πρωθυπουργός για να μου πουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, οπότε απάντησα να μην ανησυχούν , ο ελληνικός λαός θα επιβιώσει και χωρίς πρόγραμμα. Το ότι δεν δόθηκε αυτή η παράταση, θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην ευρωπαϊκή ιστορία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι στην αρχή περίμενε μια διαφορετική στάση από την ΕΕ και τους Θεσμούς. Περίμενα, σημείωσε ότι θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν, δεν το έκαναν με την εκλογική αναμέτρηση, αλλά τώρα που το δίλημμα είναι συγκεκριμένο θα υπάρξει υπαναχώρηση για να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών , δεν είναι αυτή που αποχώρησε και θα είναι και την επομένη. Αν μας δοθεί μια βιώσιμη λύση ακόμη και στο και πέντε θα την πάρουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση στις τράπεζες ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, τα διλλήματα είναι μεγάλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται νηφαλιότητα, ενώ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την συμπεριφορά και την ψυχραιμία των πολιτών.

Ελλάδα και ευρωζώνη

Απαντώντας σε ερωτήσεις, για το αν οι εταίροι θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εταίροι δεν θέλουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, «θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης». Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν από την ευρωζώνη και δεν θα το κάνουν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κόστος διάλυσης ευρωζώνης είναι τεράστιο. Το κόστος μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας που μόνο στην ΕΚΤ έχει άνοιγμα πάνω από 120 δισ. είναι τεράστιο και κατά συνέπεια δεν έχουν σχέδιο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επισήμως δεν υπάρχει καμία διαδικασία, και επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός για συζήτηση. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνηση δεν έχει ως επιλογή την έξοδο και την διάλυση της ευρωζώνης, έχει όμως πρόσθεσε, ευθύνη για την επιβίωση του λαού, για την διασφάλιση της ρευστότητας και ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε βασικά αγαθά. Είναι μια δυσκολία πρόσκαιρη που θα ξεπεράσουμε είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτίμησε ότι οι παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων υπέρ του ναι πεισμώνουν τον κόσμο

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Σαμαρά λέγοντας ότι η κινδυνολογία είναι το λιγότερο, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ δραπέτευσε από μια πολιτική που οδηγούσε σε αδιέξοδο και είχε σχεδιάσει την λεγόμενη παρένθεση, ότι δηλαδή η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας σκληρή στάση θα κάνει πίσω και θα πέσει στη βουλή γι αυτό σχεδίασε την σύντομη παράταση του προγράμματος.

Για το ενδεχόμενο ντιμπέιτ με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός και δεν φοβάται τον διάλογο, ενώ σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι αν ο κ. Βαρουφάκης είχε απωλέσει την εμπιστοσύνη του δεν θα ήταν στη θέση του σήμερα και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Οικονομικών έδωσε μια δύσκολη μάχη σε συνθήκες αντίξοες, έγινε κόκκινο πανί και στοχοποιήθηκε για ευνόητους λόγους.