Τσίπρας: Επιδιώκουμε συμβιβασμό και συμφωνία

Τσίπρας: Επιδιώκουμε συμβιβασμό και συμφωνία

Συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, αλλά βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο για να βρούμε μια βιώσιμη λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την «εξεύρεση κοινά αποδεκτή λύσης, για το κοινό μας μέλλον» επισημαίνοντας πως «η ιστορία της ΕΕ είναι ιστορία διαφωνιών, αλλά στο τέλος της ημέρας επιτυγχάνονται συμβιβασμοί».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε ακόμη τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και την ετοιμότητά της να υπάρξουν αποτελέσματα, υπογραμμίζοντας: «Σεβόμαστε τους κανόνες της ΕΕ και θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε».

«Πιστεύουμε ότι εντός αυτού του πλαισίου μπορούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση για τον λαό μας και την κοινή μας προοπτική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο Μ. Σούλτς τόνισε από την πλευρά του ότι ένας πρωθυπουργός που έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες είναι ένας πρωθυπουργός που δίνει μάχη για συνεργασία και όχι για τον διχασμό της ΕΕ, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ ισχυρό και θετικό μήνυμα.

Ο διάλογος που προωθεί ο κ. Τσίπρας αποτελεί τη βάση για συμβιβασμούς και εποικοδομητικές λύσεις, είπε ο Μ. Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι «αυτοί που πήραν τα χρήματά τους εκτός χώρας, θα πρέπει τώρα να συμβάλουν στην επίτευξη λύσης».

Η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στην απόλυτη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτό το μέτωπο, σημείωσε ο κ. Σουλτς.

Θερμή υποδοχή Γιούνκερ σε Τσίπρα
Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έτυχε θερμής υποδοχής στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο αποχώρησαν μαζί χέρι με χέρι για τις συνομιλίες τους, αφού προηγουμένως αντάλλαξαν ασπασμό μπροστά στις κάμερες.

Ο 40χρονος Τσίπρας, περιγράφει το Ρόιτερς, με το ανοιχτό πουκάμισό του χωρίς γραβάτα να τον κάνει να ξεχωρίζει από τους περισσότερους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, δεν έκανε κάποια δήλωση την ώρα που αντάλλασσε χειραψία με τον Γιουνκέρ και τον ασπαζόταν.

Ο κατά μία 20ετία μεγαλύτερός του πολιτικός του Λουξεμβούργου πήρε στη συνέχεια από το χέρι τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαμογελώντας ως απάντηση στα γέλια των δημοσιογράφων, τον οδήγησε προς τον χώρο συνάντησής τους.

 

Oι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω συζητήσεις, αλλά όχι μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ήταν η λακωνική απάντηση του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σέφκοβιτς περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών και ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συζητήθηκε σήμερα κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν.

Τουσκ: Nα βρεθεί λύση εντός του Eurogroup

Tην ανάγκη να εξευρεθεί λύση -εντός του Eurogroup- που θα είναι αποδεκτή από όλα τα κράτη- μέλη που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Τουσκ υπογραμμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στο Eurogroup, θα είναι δύσκολες και θα απαιτήσουν συνεργασία, διάλογο και αποφασιστικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η ανάγκη για ενότητα στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.