Τσίπρας: Οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι ομαδικές απολύσεις, ΦΠΑ και περικοπές στις συντάξεις

Τσίπρας: Οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι ομαδικές απολύσεις, ΦΠΑ και περικοπές στις συντάξεις

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία – Η Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση» ανέφερε ο πρωθυπουργός που κάλυψε τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «Στον Ενικό» ανέφερε ότι οι δανειστές επαναφέρουν το mail Χαρδούβελη παρά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλά στις απαιτήσεις των δανειστών για υφεσιακά μέτρα, καθώς εμμένουν στο email Χαρδούβελη. Μιλώντας για τον υπουργό Οικονομικών, φρόντισε να τον «καλύψει» παρά τον σημερινό ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση, τη διαπραγμάτευση και τη χώρα.

Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό και πάνω να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας είπε πως θα το βρούμε μπροστά μας γιατί είναι δύσκολο θέμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιάς ενδιάμεσης συμφωνίας, και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να τεθεί τον Ιούνιο. Τώρα είπε απαιτείται ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, γιατί το ασφαλιστικό επιδεινώθηκε λόγω μεγάλης αύξησης της ανεργίας και είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι που θα έρθουν με την ανάπτυξη. Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.

Πλήρης στήριξη στον Γιάνη Βαρουφάκη
«Το αρνητικό κλίμα που δημιουργούν για την Ελλάδα είναι παιχνίδι διαπραγμάτευσης. Με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχω αγαστή σχέση. Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάννη Βαρουφάκη. Τους έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει την γλώσσα τους καλύτερα από αυτούς. Δεν κάνει πίσω και επιμένει στις απόψεις του. Ο Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση Οι πολιτικοί είναι άνθρωποι και έχουν συναισθήματα. Δεν είναι δυνατόν άλλα να λένε μπροστά σου και άλλα να λένε μετά σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και εσύ να είσαι εντάξει μαζί τους. Δημιουργήθηκε ένα αρνητικό περιβάλλον αλλά είναι και αυτό μέρος της διαπραγμάτευσης. Θέλουν να τον αποδομήσουν. Θα προτιμούσαν να έχουν έναν υπουργό που να του λένε forget it και εκείνος να το ξέχναγε» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. Βρισκόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. Χρειάζεται να έχουμε έναν καλύτερο συντονισμό. Δεν είναι αλήθές ότι δεν τους δίνουμε στοιχεία».

Η Μέρκελ επιδιώκει λύση
Αναφερόμενος στις επαφές του με τη Μέρκελ δήλωσε πως «έχει φανεί ότι η καγκελάριος έχει πρόθεση για λύση», αλλά διαχειρίζεται δυο θέματα: την Ουκρανία και την Αθήνα. Το κριτήριο της αποτυχίας είναι δεδομένο: μια ρήξη και έξοδος από το ευρώ θα είναι αποτυχία για όλους. Επιτυχία είναι κάτι διαφορετικό για εμάς και για τη Γερμανία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε σε σκληρή διαπραγμάτευση. Ολοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα έχουμε λύση στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά υπήρξε», τόνισε.

Δεν σκίσαμε το μνημόνιο αλλά καταφέραμε να βάλουμε στην άκρη το e-mail Χαρδούβελη ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως «θα μου ήταν εύκολο να υπογράψω το e-mail Χαρδούβελη. Αλλά δεν έχω πάρει αυτή την εντολή. Το θέμα είναι αν η Ευρώπη αποδέχεται το γεγονός ότι η δημοκρατία καθορίζει την πορεία των χωρών».

«Επρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ της λαϊκής ετυμηγορίας και των δεσμεύσεων της Ευρώπης». Πότε προλάβαμε να καταστρέψουμε όλα τα «υπέροχα» που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση; αναρωτήθηκε. Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για ειδικά δικαστήρια τι πρέπει να κάνω εγώ.

«Παγίδα αριστερής παρένθεσης»
Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ανοιχτά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συνεργασία με ισχυρά κέντρα στην Ευρώπη, έστησε παγίδα “αριστερής παρένθεσης” στον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κάποιοι ακόμα ευελπιστούν σε ένα τέτοιο σενάριο και καιροφυλακτούν να “σκοντάψει” η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις μεγάλες περιπέτειες στις οποίες θα έμπαινε η χώρα μας αν συνέβαινε αυτό.

Ανέφερε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά σκόπιμα ζήτησε μόνο δίμηνη παράταση του προγράμματος τον Δεκέμβριο, ώστε η νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να κινηθεί μέσα σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο.

Έκανε μάλιστα λόγο για “μονταζιέρα” από ξένα κέντρα που διαρρέει ψευδείς ειδήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η ελληνική πλευρά δε διαρρέει ψευδείς ειδήσεις.

«Τι παραλάβαμε»
* Χώρα σε δημοσιονομική ασφυξία και με τελεσίγραφο που έληξε σε 35 ημέρες από τη στιγμή που αναλάβαμε.

* Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν το μισό από αυτό που έλεγαν.

* Στις 24 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το ΓΛΚ είχαμε έλλειμμα στα δημόσια ταμεία 450 εκατ. ευρώ.

Ηθικά ανορθόδοξη απόφαση από την ΕΚΤ
Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα λάθη είναι και ανθρώπινα, ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν στα έντοκα του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδούν το χρέος μας ύψους 6 δισ.

Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση , πήραμε προφορική είπε ο κ. Τσίπρας.