Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης

Τσίπρας: Αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης
Greek Prime Minister Alexis Tsipras is seen on a television monitor while addressing the nation in Athens, Greece July 1, 2015. Tsipras called on Greeks to vote 'no' in Sunday's referendum on a bailout package offered by creditors, in a defiant address that dispelled speculation he was rowing back on the plan under mounting pressure. REUTERS/ERT/Pool - RTX1IMYV

Σταθερός στην απόφαση του για δημοψήφισμα παραμένει ο πρωθυπουργός.

Η στάθερη πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία με τους εταίρους δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: μετά την απόφαση για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις από αυτές που είχαμε. Αν υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup θα ανταποκριθούμε άμεσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Επιλέγουμε αν θα αποδεχθούμε τη συμφωνία και θα διαπραγματευτούμε για μια βιώσιμη λύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει μια βιώσιμη λύση.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Όχι σημαίνει πίεση για δίκαιη συμφωνία που τα βάρη θα πάνε στους έχοντες και όχι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Το όχι δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ένα αποφασιστικό βήμα για μια καλύτερη συμφωνία για το πώς θα ζήσουμε την επόμενη μέρα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «όχι δε σημαίνει ρήξη αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Σημαίνει πίεση για συμφωνία με λύση για το χρέος».

Αναφορικά με τη στάση των δανειστών, ο πρωθυπουργός είπε ότι «Ήθελαν μειώσεις χωρίς πρόβλεψη για το χρέος με τελεσίγραφα», ενώ αναφέρθηκε σε «εκβιασμούς» από πλευράς των θεσμών. «Μας έκλεισαν τις τράπεζες γιατί δώσαμε τον λόγο στον λαό. Εξασφαλίσαμε τις συντάξεις και οφείλουμε μια εξήγηση. Για να προστατέψουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε τη μάχη τόσους μήνες, για να εξασφαλίσουμε σύνταξη και όχι φιλοδώρημα. Ήθελαν περικοπή, γι΄ αυτό αρνηθήκαμε», τόνισε.

Αναφερόμενος σε ευρωπαϊκά παραδείγματα άλλων δημοψηφισμάτων, ο πρωθυπουργός ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανίας και της Γαλλίας, ενώ τόνισε ότι «Η δημοκρατική επιλογή του λαού είναι ισχυρότερη από εμάς».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι σήμερα Ελλάδα και θεσμοί θα συζητήσουν εκ νέου. «Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα. Παραμένουμε στο τραπέζι μέχρι τέλους και θα είμαστε εκεί και τη Δευτέρα αμέσως μετά το δημοψήφισμα με καλύτερους όρους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Η δημοκρατία δεν είναι πραξικόπημα», ενώ, ευχαρίστησε τους πολίτες για την «ψυχραιμία» που έχουν δείξει «αυτές τις δύσκολες εβδομάδες».

«Η κατάσταση είναι πρόσκαιρη και δεν θα συνεχιστεί για πολύ», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν».

«Αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης αμέσως μετά τη δημοκρατική διαδικασία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εμμένοντας στην απόφασή του για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.