Τσίπρας: Προτείνω για πρόεδρο τον Προκόπη Παυλόπουλο
- 17/02/2015, 16:53
- SHARE
«Χρειαζόμαστε πρόεδρο με ευρύτατη αποδοχή και υψηλό δημοκρατικό αίσθημα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι αναγκαία η ενότητα του λαού στην κοινωνία, σε πολιτικό αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρύτερη συναίνεση είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της περιόδου που διανύει χώρα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία. Για τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι είναι προσωπικότητα με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία που χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο.
Απαντώντας σε τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για υποψηφιότητα από τον χώρο της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι εύλογη η πρόταση αυτή. Ωστόσο, πρόσθεσε η αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική και ότι η δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της αλλά την έμπνευση και την καθοδήγηση του λαού.
Η υπόλοιπη ομιλία του πρωθυπουργού αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο στις διαπραγματεύσεις, ασκώντας οξύτατη κριτική στη στάση της Γερμανίας και ιδιαίτερα του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκει την υπονόμευση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι τρεις εβδομάδας από τις εκλογές και ο λαός αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε διαφορετική χώρα. Δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια προβλήματα, ούτε επουλώσαμε τις πληγές, είπε, αλλά ο λαός δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και εξευτελισμό, αλλά υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις και η επίσης πρωτοφανής οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης «μας γεμίζει δύναμη και αντοχή» και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα είναι παρούσα και αγωνίζεται όρθια να φύγει από την παγίδα της λιτότητας και τους χρέους.
Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπήρξε ένα πρώτο κείμενο το οποίο έγινε κατ΄αρχάς δεκτό από την κυβέρνηση. Ωστόσο αυτό ανατράπηκε από τον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Σόιμπλε, είπε ο πρωθυπουργός, έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Με απεριόριστη εκτίμηση, είπε ο πρωθυπουργός, θα ήθελα να του επισημάνω ότι είναι καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό και να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα και διεκδικούν. Αυτούς τους λαούς, να τους σέβεται και να τους εκτιμά, είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό σημείωσε: «Δεν μας εκφράζει μία ατυχής γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην Αυγή και απεικονίζει τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί, όπως επίσης δεν εκφράζει κυβέρνηση και τον λαό» προσθέτοντας ότι κανείς δεν δικαιούται ούτε για αστείο να παίζει με τα φαντάσματα ιστορίας.
Αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική διαδικασία ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κατατεθούν στη βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα νομοσχέδιο για τη λήψη άμεσων μέτρων για προστασία της πρώτης κατοικίας και που θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε κερδοσκοπικά σχήματα, ενώ θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για τις 100 δόσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αμέσως μετά θα κατατεθεί νομοσχέδιο που όπως είπε, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επαναφέροντας το κοινοτικό κεκτημένο με συλλογικές συμβάσεις. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δεσμεύσεις, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει λύση και όχι ρήξη, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα βρεθεί λύση.
Το βιογραφικό του Προκόπη Παυλόπουλου:
Ο Προκόπης Παυλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα. Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989). Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου. Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ. Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών.
Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τον Φλεβάρη του 2015 προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στην πρώτη ψηφοφορία μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο με 180 ψήφους και εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Στην περίπτωση που ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφισαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία που θα είναι ονομαστική φανερή οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών».
Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε επίσης και αιτιολόγηση της ψήφου.
Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτείνεται από τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει την εκπεφρασμένη, μέχρι στιγμής, στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας.
Συνεπώς είναι βέβαιη η επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 180 ψήφων από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.
Δεδομένων των ανακοινώσεων των τριών κομμάτων για στήριξη στο πρόσωπο του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους (δηλαδή 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των ΑΝΕΛ).
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, αναμένεται η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής, να μεταβεί στον χώρο που θα υποδείξει ο εκλεγείς ώστε να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, δίνει ενώπιον της Βουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού».