Τζανακόπουλος: Ανυπόστατα τα σενάρια για τη λήψη μέτρων το 2018
- 20/04/2017, 14:25
- SHARE
Επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΔΝΤ: Οι επιφυλάξεις του αποδείχθηκαν αδικαιολόγητες. «Χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα».
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να εργάζεται εντατικά, ώστε να καταλήξει άμεσα σε μία συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, τον καθορισμό της δημοσιονομικής πορείας μετά το τέλος του προγράμματος και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να δοθεί η απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η αναθεώρηση των προβλέψεών του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο σε προηγούμενη έκθεσή του, είχε εκτιμήσει 33 φορές κάτω από το ύψος που το ίδιο το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τη δημοσιονομική απόδοση της χώρας, επιφυλάξεις που θυμίζω ότι προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης, όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, ήταν αδικαιολόγητες».
Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε και την «καταστροφολογία της ΝΔ που πέρυσι τέτοιον καιρό προέβλεπε ενεργοποίηση του δημοσιονομικού διορθωτή και κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου».
Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι (η κυβέρνηση) προσέρχεται με βασικό επιχείρημα την υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος που πλέον καταγράφονται και από το ΔΝΤ, το οποίο ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που καταγράφουν, τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή η βάση ορίζει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μετά το τέλος του προγράμματος, τον Σεπτέμβρη του 2018.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σταθερή θέση της κυβέρνησης παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα, ώστε να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ξεδιπλώσει το σύνολο των δυνατοτήτων της και να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
«Επιδιώκουμε μία ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα προσδιορίζει όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους», επισήμανε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ