UBS: Στο 0,9% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2016

UBS: Στο 0,9% η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2016

Το στοίχημα για ένα μη υφεσιακό έτος, έχει χαθεί. 

H UBS τονίζει ότι η επιδείνωση της ελληνική οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από σαφής. «Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% ετησίως από -0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, με συρρίκνωση καταναλωτική δαπάνης κατά -2%».

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε το δύσκολο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου και η αγορά εργασίας σταμάτησε να δείχνει βελτίωση στο α’ τρίμηνο. Ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται και τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 1%  ετησίως, αν και η υψηλή βάση του 2015 παίζει ρόλο καθώς στο α’ τρίμηνο του 2015 τα έσοδα του τουρισμού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008».Όπως τονίζτει από την έκθεση της ελβετικής τράπεζας, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ότι η πίεση στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι ισχυρή και βαραίνει κυρίως τους καταναλωτές λόγω της λιτότητας.

Η ύφεση στην Ελλάδα βαθαίνει και προβλέπεται να κλειδώσει  στο -0,9%, σημειώνει η UBS στην έκθεση με τίτλο «Greece: Where next from here?», κόντρα στις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για «επιστροφή της ανάπτυξης». Οι εκτιμήσεις της UBS θεωρούνται αρκετά πεσιμιστικές σε σχέση με τις  , προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ που βλέπουν ύφεση στο -0,3%.

Αν και στο β’ εξάμηνο του 2016 θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημείο καμπής, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να «σώσει» την εικόνα της βαθύτερης ύφεσης περιμένει η UBS. Όπως επισημαίνει, στα θετικά είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, χρησιμοποιώντας τη δεύτερη δόση του πακέτου διάσωσης, αν και εφόσον ικανοποιήσει τους όρους που απαιτούν οι δανειστές.