Βαρουφάκης: Στη «πρώτη» γραμμή των διαπραγματεύσεων

Βαρουφάκης: Στη «πρώτη» γραμμή των διαπραγματεύσεων

«Χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη η συμφωνία».

«Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου» δήλωσε σε συνέντευξη του στον Alpha ο Γιάνης Βαρουφάκης και χαρακτήρισε «υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης» σχετικά με όσα ακούγονται για την μη παρουσία του στις διαπραγματεύσεις. «Η διαπραγμάτευση δεν είναι θέμα ενός ανδρός, η αριστερά λειτουργεί συλλογικά» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης ότι «όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ ορίζουν μία συνάντηση συνεργατών τους, όπως εν προκειμένω ο κ. Παππάς, είναι λογικό αυτοί να περιστοιχίζονται και από άλλους συνεργάτες που γνωρίζουν τα θέματα. Αν πήγαινα εγώ, θα έπρεπε να είναι και ο Σόιμπλε» διευκρίνισε.

«Εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε συμφωνία με ένα δημοσιονομικό πλάνο που δεν βγαίνει… Όταν πας σε μια διαπραγμάτευση συμβιβάζεσαι, και εμείς έχουμε κάνει πολλούς συμβιβασμούς» δήλωσε κλείνοντας.

Σύγκλιση που χρειάζεται πολιτική βούληση

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία και εκτίμησε πως μια σύγκλιση των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο είναι πιο εύκολη. “Χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη. Ζητάμε μία προθεσμία πρόσθεσε που να θέσει εκτός συζήτησης την ελληνική κρίση”, τόνισε.

Πάντως στο επίπεδο των επιμέρους αγκαθιών της διαπραγμάτευσης ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 -1,5% ήταν εφικτό το Μάρτιο, πλέον όμως δεν είναι.