Βενεζουέλα: Αυξάνεται η πίεση στον Μαδούρο να παραιτηθεί – Έρευνα για τη χρήση βίας ζητά ο ΟΗΕ

Βενεζουέλα: Αυξάνεται η πίεση στον Μαδούρο να παραιτηθεί – Έρευνα για τη χρήση βίας ζητά ο ΟΗΕ
epa07315391 (FILE) - Juan Guaido (C), President of the Venezuelan Parliament, greets the crowd as announces that he assumes executive powers, in Caracas, Venezuela, 23 January 2019 (reissued 24 January 2019). Venezuela has fallen into a new deep political crisis after National Assembly leader Juan Guaido declared himself interim president of Venezuela 23 January and promised to guide the country toward new election as he consider last May's election not valid. Many Heads of State and governments have recognized Guaido as president, among them US President Donald Trump, Canadian Government and Brazil President Jair Bolsonaro. Nicolas Maduro became president in 2013 after the death of Hugo Chavez and was sworn in for a second term on May 2018. Venezuela has been facing an economic and social crisis where the inflation, according to the document of the National Assembly, has reached 80.000 per cent per cent in 12 months and the shortages of basic items have lead millions of people into poverty while according to reports up to three million Venezuelans have left the country since 2014. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Το ενδεχόμενο της αμνηστίας προς τον πρόεδρο της χώρας εφόσον εγκαταλείψει την εξουσία, είναι διατεθειμένος να εξετάσει ο Χουάν Γκουαϊδό.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την πιθανολογούμενη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας, αναφερόμενη στα δημοσιεύματα για τον θάνατο περισσότερων από 20 ανθρώπων και τη σύλληψη περισσότερων από 350 στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα στη χώρα. «Ανησυχώ πάρα πολύ καθώς η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο με καταστροφικές συνέπειες», σημείωσε η Μπατσελέτ, πρώην πρόεδρος της Χιλής, σε ανακοίνωσή της, στην οποία καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να έχουν συνομιλίες για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Το γραφείο της έλαβε «πληροφορίες για μαζική σύλληψη διαδηλωτών, για περισσότερες από 350 συνολικά (αυτήν την εβδομάδα), εκ των οποίων οι 320 σε μία μέρα μόνο, στις 23 Ιανουαρίου», πρόσθεσε εξάλλου η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ανακοίνωσή της.

Και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βενεζουέλα πρέπει να διεξαγάγει ελεύθερες και δίκαιες προεδρικές εκλογές ειδάλλως να ανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. «Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δεν μπορεί να είναι ο νόμιμος ηγέτης επειδή οι εκλογές με τις οποίες ανανεώθηκε η θητεία του δεν ήταν δίκαιες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί αμνηστία στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο στην ισπανική γλώσσα Univision.

«Σε περιόδους μετάβασης, παρόμοια πράγματα έχουν γίνει (…), δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί στο μέλλον (…) πρώτα από όλα να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση», δήλωσε ο Γκουαϊδό, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα η χορήγηση αμνηστίας να αφορά και τον Νικολάς Μαδούρο.

Η συνέντευξη αυτή έγινε μέσω Skype από τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε στο Καράκας. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον πρόεδρο Μαδούρο ότι ευθύνεται για τους θανάτους στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίοι ανέρχονται σε 26, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Observatorio Venezolano de Conflictividad Social.

«Θα πρέπει να το ξαναδούμε αυτό (την αμνηστία), είναι και αυτός ένας δημόσιος λειτουργός, δυστυχώς δικτάτορας και υπεύθυνος για τα χθεσινά θύματα στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο, ο μόνος θεσμός που ελέγχει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, δεσμεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου να δοθεί «αμνηστία» στους στρατιώτες που δεν θα αναγνωρίσουν την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

«Η αμνηστία αυτή και οι εγγυήσεις της απευθύνονται σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να ταχθούν στο πλευρό του Συντάγματος και να αποκαταστήσουν την συνταγματική τάξη», πρόσθεσε ο Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας την Τετάρτη ενώπιον πλήθους αντιπολιτευόμενων που διαδήλωναν στο Καράκας και αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ και αρκετές λατινοαμερικανικές χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας Χάμιλτον Μουράο, η χώρα του οποίου αναγνώρισε επίσης τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο, πρότεινε χθες Πέμπτη τη δημιουργία ενός «διαδρόμου εκκένωσης» για να φύγει ο Μαδούρο. «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποστολή της χώρας είναι να προσφέρει μια διέξοδο στον Μαδούρο και στον λαό του. Θα πρέπει να υπάρξει ένας διάδρομος εκκένωσης», δήλωσε ο Μουράο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο GloboNews. 

«Οφείλουμε να κάνουμε τόπο στον Μαδούρο και στην παρέα του για να δραπετεύσει, να τον αφήσουμε να φύγει και να αφήσει τη χώρα να ανοικοδομηθεί από εκεί και πέρα», σημείωσε ο Μουράο.

Η Ρωσία προσφέρθηκε σήμερα να μεσολαβήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, αν αυτό είναι απαραίτητο, υπογραμμίζοντας πως είναι έτοιμη να συνεργασθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ενεργούν υπεύθυνα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η προσφορά αυτή που διατυπώθηκε μια ημέρα αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε πως ο Νικολάς Μαδούρο είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας και όχι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προχθές, Τετάρτη, προσωρινός πρόεδρος, κερδίζοντας την υηποστήριξη της Ουάσινγκτον και χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε πως την προσφορά για μεσολάβηση διατύπωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Λατινικής Αμερικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Σετίνιν.

Δείτε ακόμη: 

Στην κόψη του ξυραφιού η Βενεζουέλα- Εντολή ΗΠΑ για αποχώρηση διπλωματικού προσωπικού από τη χώρα

Ραγδαία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Βενεζουέλας – Ποια κράτη αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο