Βενιζέλος: «Προσβλητικό το σκηνικό που στήνεται για την Ελλάδα»

Βενιζέλος: «Προσβλητικό το σκηνικό που στήνεται για την Ελλάδα»

Συμπαγές «όχι» σε νέα δημοσιονομικά μέτρα ζητάει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αυστηρό μήνυμα εξέπεμψε προς τους εταίρους της χώρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινές του δηλώσεις: «Η θέση μας είναι απλή, καθαρή, δίκαιη. Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όχι σε οτιδήποτε ανακόπτει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί την ανεργία. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μια ανταγωνιστική, παραγωγική οικονομία».

«Αυτή είναι και θα είναι έως το τέλος η εθνική διαπραγματευτική γραμμή» ξεκαθαρίζει με τις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης . Παράλληλα εγκαλεί την τρόικα για υπονόμευση των προσπαθειών της Ελλάδας καθώς και της ευρωζώνης συνολικά.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, έχουν ως εξής:
«Είναι προσβλητικό για τις θυσίες του Ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την Ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο μιας διεθνούς συζήτησης που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό. Η Ελλάδα έχει ήδη διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα 5% του ΑΕΠ, την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση μετά από μια δημοσιονομική προσαρμογή μοναδική σε μέγεθος και ταχύτητα, με πολύ βαρύ τίμημα πολιτικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό.

Όλα τώρα κρίνονται στην ανάπτυξη, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Οποίος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει το προφανές, κάνει κακό στην ευρωπαϊκή υπόθεση ενόψει και ευρωπαϊκών εκλογών.

Η θέση μας είναι απλή, καθαρή, δίκαιη. Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όχι σε οτιδήποτε ανακόπτει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί την ανεργία. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μια ανταγωνιστική, παραγωγική οικονομία.

Αυτή είναι και θα είναι έως το τέλος η εθνική διαπραγματευτική γραμμή».

Σαμαράς: «Δεν εκβιαζόμαστε»

Αναχωρεί για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.
Στο μεταξύ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρεί σήμερα για Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνονται ζητήματα Νότιας Γειτονίας και πιο συγκεκριμένα η κατάσταση στη Συρία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, καθώς και οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης που θα διεξαχθεί, στο τέλος Νοέμβριου, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Πριν αναχωρήσει συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.  Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις συναντήσεις του με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στο Κάιρο, την Ιερουσαλήμ και τα Τίρανα αντίστοιχα.

Στουρνάρας: «Κόλαση οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο»