Βερολίνο: H συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ δεν υποκαθιστά το Eurogroup

Βερολίνο: H συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ δεν υποκαθιστά το Eurogroup

Μηνύματα στήριξης από Γερμανία, Κομισιόν και ΕΚΤ με ζητούμενο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί έναντι του Eurogroup, όχι διμερώς έναντι της Γερμανίας, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με το εάν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ περιμένει σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να της παρουσιάσει λίστα με προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται φυσικά να ακούσει ποιες προτάσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να αναμένονται λύσεις» από τη σημερινή συνάντηση.

«Καμία διμερής συνάντηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Eurogroup» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών στην Καγκελαρία. «Δεν είπα ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέμα των συνομιλιών. Η παρουσίαση, όμως. της λίστας αφορά το Eurogroup» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποια ζητήματα θα θέσει η ελληνική πλευρά, επανέλαβε, όμως, ότι η γερμανική θέση δεν έχει αλλάξει.

Αναφερόμενος στη σύσταση της γερμανικής αντιπροσωπείας στην αποψινή συνάντηση, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι την καγκελάριο θα πλαισιώνουν συνεργάτες της, αρμόδιοι για τα οικονομικά, τα εξωτερικά και τα θέματα ανάπτυξης.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι η κ. Μέρκελ έλαβε επιστολή από τον κ. Τσίπρα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενό της, επικαλούμενος τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της.

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα»
Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας πρόκειται να αλλάξει ώστε να διευκολυνθεί η νέα κυβέρνηση, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να υποστηρίξει τη χώρα.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη προθυμία και καλή πίστη να ενταθούν οι προσπάθειες και να υπάρξει ανταπόκριση εντός αυτού του πλαισίου….που συμφωνήθηκε στο Eurogroup» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μαυροβούνιο, αναφερόμενος σε συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, τον Φεβρουάριο.

«Οι τρεις θεσμοί, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έχουμε δεσμευτεί να το στηρίξουμε όσο μπορούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Είναι αντιληπτό ότι το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί ώστε να αντικατοπτρίζει τις νέες προτεραιότητες της Ελληνικής κυβέρνησης….ώστε να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος οδηγεί σε ισοδύναμο αποτέλεσμα από πλευράς…δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτό είναι που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες».

Ικανοποίηση από Κομισιόν
Στο μεταξύ την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κοινό ανακοινωθέν αναφορικά με την Ελλάδα, στο οποίο κατέληξε η επταμερής συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της 19ης προς την 20η Μαρτίου, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι στη συνάντηση, η Ελλάδα, οι εταίροι της στην ευρωζώνη και οι θεσμοί επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν το έργο τους και να το ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς και ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να παρουσιάσουν ένα πλήρη κατάλογο εξειδικευμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

Τόνισε δε ότι η ισχυρή πολιτική βούληση πρέπει τώρα να μετατραπεί σε δράσεις και πρόοδο. Υπενθύμισε επίσης ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα διεξάγονται συζητήσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να διευκολυνθεί η όλη διαδικασία. «Δεν είναι ώρα για λόγια και δηλώσεις, είναι ώρα για δουλειά» σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τέλος, αναφορικά με το ποσό των 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την αντιμετώπιση της ανεργίας και για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, το οποίο ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι πρόκειται για πόρους της περιόδου 2007-2013 που δεν είχαν αξιοποιηθεί, αλλά και για πρόωρη εκταμίευση κονδυλίων της περιόδου 2014-2020. Ο κ. Σχοινάς σημείωσε, επίσης, ότι η αποτελεσματική εκταμίευση αυτών των πόρων, εντός του 2015, θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι νομικές και διοικητικές προϋποθέσεις.