«Βόμβα» για το μεταναστευτικό: Η Τουρκία απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία

«Βόμβα» για το μεταναστευτικό: Η Τουρκία απειλεί να ακυρώσει τη συμφωνία
epa05398544 correcting epa05398423 Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu gives a press breifing at the end of EU / Turkey accession intergovernmental conference in Brussels, Belgium, 30 June 2016. Ministers open a new chapter in negotiations and negociate with Turkey visa-free access to the Schengen area. EPA/OLIVIER HOSLET CAPTION CORRECTION: ID OF PERSON IS MEVLUT CAVUSOGLU. APOLOGIES FOR ANY INCONVENIENCE.

Το μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα – Επιμένουν οι Τούρκοι με δεύτερο αίτημα έκδοσης προς την Αθήνα.

Το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νέο φάκελο για το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που καταζητούνται από την Άγκυρα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο δεύτερος αυτός φάκελος αποστάλθηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, που χθες είχε εκδώσει και ένταλμα σύλληψης για τους 8, έστειλε έγγραφό και προς την Ιντερπόλ, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για την σύλληψη των 8 που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Στο μεταξύ στα Τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούνται οργισμένα δημοσιεύματα για την απόφαση του Αρείου Πάγου, την ώρα που το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι δεν έχει λάβει ακόμα από την Τουρκία το δεύτερο αίτημα για την έκδοση των «οκτώ».

Η Τουρκία φέρεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα πίεσης, καθώς ήδη από το τουρκικό ΥΠΕΞ υπάρχουν απειλές για ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για τους μετανάστες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην Αττάλεια, σχετικά με την απόφαση μη έκδοσης των 8 στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δήλωσε ότι η Τουρκία εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναστολής της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων.