Βραδιά επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από το MIT Enterprise Forum Greece

Βραδιά επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από το MIT Enterprise Forum Greece

Διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες μίλησαν για την γενομική και τις επενδυτικές της ευκαιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σε μια βραδιά που συνδύασε τους καινοτόμους κλάδους της γενομικής και της βιοτεχνολογίας με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και τον κόσμο, το MIT Enterprise Forum Greece παρουσίασε μερικά από τα πιο λαμπρά ελληνικά μυαλά της σύγχρονης επιστήμης.

Με στόχο την προσφορά στο ελληνικό επιχειρείν, τη διασύνδεση μεταξύ καινοτόμων επιχειρηματικών προσπαθειών της Ελλάδας και του εξωτερικού και την παροχή της κατάλληλης τεχνογνωσίας για την προσέλκυση επενδυτών, το MIT Enterprise Forum φιλοξένησε την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου τον Μανώλη Κελλή, αναπληρωτή καθηγητή της Επιστήμης των Υπολογιστών στο MIT, την Περιστέρα Πάσχου, επίκουρη καθηγήτρια γενετικής πληθυσμών στο πανεπιστήμιο Θράκης, τον Σεραφείμ Μπατζόγλου, αναπληρωτή καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών στο Stanford, τον Λεωνίδα Αλεξόπουλο, επίκουρο καθηγητή στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και επιστημονικό σύμβουλο της start-up ProtATonce, ενώ στη συζήτηση παρενέβη από την Βοστόνη η Σμαρώ Παναγιωτίδου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΜΙΤ και μέλος του Startup Accelerator «Mass talent». Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η κυρία Λίλα Κουμάντου, ερευνήτρια του εργαστηρίου βιοπληροφορικής και ιατρικής πληροφορικής της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική πρεμιέρα του MIT Enterprise Forum

Ο κ. Κελλής παρουσίασε το μέλλον της ιατρικής μέσα από την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος και την προοπτική ο καθένας από εμάς να γνωρίζει ποια είναι η γονιδιακή του ταυτότητα. Παρουσίασε τις τεχνικές και τις μεθόδους που προσφέρει ήδη η γενομική στην ιατρική επιστήμη, ιδίως στον χώρο της διάγνωσης και της φαρμακευτικής αγωγής.

Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα, τόσο σε επιστημονικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ο κ. Κελλής εστίασε περισσότερο στη διστακτικότητα του επιχειρείν στη νέα γενιά, στη φυγή του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού από τη χώρα, αλλά και στη συμπεριφορά Ελλήνων φοιτητών όταν βρίσκονται σε έναν περιβάλλον σαν αυτό της Βοστόνης, όπου τα ερεθίσματα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι αυτά που τους βάζουν στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Όσον αφορά στο κομμάτι της ηθικής γύρω από ένα τόσο λεπτό ζήτημα, όπως αυτό της γονιδιακής εξερεύνησης, των ορίων της, αλλά και του κινδύνου κατοχής τόσο ευαίσθητων δεδομένων, ο κ. Κελλής σχολίασε στο FortuneGreece.com ότι «ενώ πριν από μερικά χρόνια δεν θα έλεγα το ίδιο, τώρα πιστεύω ότι πραγματικά ανήθικο θα ήταν να σταματήσει η ανάγνωση και η κατανόηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρώ ότι ούτε η κοινωνία αλλά ούτε και η τεχνολογία είναι ακόμη έτοιμες να δεχθούν κάτι τόσο επαναστατικό. Μία απόπειρα χαρτογράφησης των ανθρώπινων γονιδιωμάτων σε μαζική κλίμακα χρειάζεται τεράστια προσοχή κι ευαίσθητους χειρισμούς».

Διαβάστε ακόμη: Γιατί η Samsung ρίχνει χρήμα στις startups;

Ο κ. Αλεξόπουλος μίλησε από την πλευρά του για την επιλογή του να επιστρέψει στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης πίσω στην Ελλάδα από το ΜΙΤ και να ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο την καινοτόμα startup ProtATonce με μία ομάδα επιστημόνων από τον χώρο της βιολογίας, της ηλεκτρολογίας Η/Υ και της μηχανικής και σκοπό να χαρτογραφήσουν τη δομή του κυτταρικού γονιδιώματος με όρους ηλεκτρολογικούς. «Η δομή του κυττάρου μοιάζει με μια μορφή ηλεκτρικής εγκατάστασης. Πολύ πιο περίπλοκη και πολύ πιο ακριβή όσον αφορά την όποια επέμβαση», είπε στο FortuneGreece.com.

Στόχος της ProtATonce είναι η μηχανολογική κατανόηση και η ανάλυση των μετρήσεων που δίνει η γενομική. Μία διαδικασία η οποία, όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος, «έχει ξεκινήσει εδώ και μόλις επτά χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για έναν πολλά υποσχόμενο επενδυτικό τομέα».

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν εντοπίζεται μόνο στη δυσκολία του επιχειρείν», παρατηρεί, μιας και ο ίδιος μαζί με την ομάδα του συνεργάζονται ήδη με την Philip Morris, την IBM κι άλλες εταιρείες του εξωτερικού. «Η Ελλάδα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα, όπως το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και το χαμηλό κόστος ζωής, όμως η αγορά είναι πολύ μικρή και η έλλειψη πρώτων υλών δημιουργεί πολλά προβλήματα», απαντά στο κοινό μετά το τέλος της ομιλίας του.

Στο κομμάτι της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας επικεντρώθηκε και η κυρία Πάσχου, παρουσιάζοντας τα οφέλη της συνεργασίας με ερευνητές από χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο 22 χωρών, με κέντρο ερευνών του τομέα μας την Ελλάδα και πετύχαμε χρηματοδότηση συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά από το μηδέν. Οι ευκαιρίες ερευνητικής δικτύωσης είναι πολλές, το κενό μεγάλο και οι ιδιώτες μπορούν να διεκδικήσουν πολλά επιχειρηματικά οφέλη».

Η κ. Πάσχου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας, η οποία δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά κι ευρωπαϊκό. «Η έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα των γονιδιακών ερευνών, παρά τη μεγάλη του εφαρμογή στην ιατρική αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η τεχνολογία τροφίμων, καθυστερεί την εξέλιξή τους. Η ευκαιρία, όμως, παραμένει. Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες για συνεργασίες, ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημαντικό χώρο για ανάπτυξη αυτής της επιχειρηματικότητας».

Διαβάστε ακόμη: Οι startups των δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ο Σεραφείμ Μπατζόγλου επικεντρώθηκε στην εξάπλωση της βιοτεχνολογίας στην καθημερινότητα όλων μας. «Πριν από 10 χρόνια το κόστος της ανάγνωσης της γονιδιακής αλληλουχίας ενός ατόμου ήταν 30 εκατ. δολάρια. Σήμερα έχει πέσει στα 2.000, ενώ πολύ σύντομα θα κοστίζει λιγότερο από ένα iPhone», παρατηρεί. Αυτή ακριβώς η μείωση του κόστους δημιουργεί τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου και καινοτόμου τομέα, έτοιμου να  υποδεχθεί τις επιχειρηματικές προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών.

Εδώ, προκύπτει όμως και το μεγάλο δίλημμα της ανάγνωσης της ίδιας μας της δομικής σύστασης. «Αν μία ασφαλιστική εταιρεία αποκτήσει πρόσβαση –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- στα γονιδιακά μας δεδομένα, τότε αυτομάτως θα κατέχει πληροφορίες για την προδιάθεσή μας σε κάθε ασθένεια. Στοιχείο που μπορεί να ανεβάσει στα ύψη το κόστος ασφάλισης -ή να αποκλείσει εντελώς- ένα μεγάλο κομμάτι του ανθρώπινου πληθυσμού», είπε γι’ αυτό ακριβώς το λεπτό ζήτημα στο FortuneGreece.com o κύριος Κελλής.

Τις ομιλίες έκλεισε με μια ολιγόλεπτη τοποθέτηση της από την Βοστόνη η Σμαρώ Παναγιωτίδου. «Ένα χρόνο πριν δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ότι θα βρισκόμουν αυτή τη στιγμή να δουλεύω για μία startup στις ΗΠΑ. Τα λεγόμενα Accelerator Programs είναι εξαιρετικά  διαδεδομένα εδώ (ΗΠΑ) και το συγκεκριμένο που δουλεύω βρίσκεται υπό την εποπτεία του δήμου της Βοστόνης».

Η απάντηση των ΗΠΑ στο τεράστιο κύμα μετανάστευσης (κυρίως εσωτερικής, αλλά και εξωτερικής) που ξέσπασε στη χώρα το 2008, αντιμετωπίστηκε με τη δημιουργία κέντρων ενίσχυσης και κατάρτισης όλων όσων είχαν στο μυαλό τους μία καλή τεχνολογική ιδέα η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια πετυχημένη startup, λέει η κ. Παναγιωτίδου και παραδέχεται ότι «στην Ελλάδα πολλοί πιστεύουν ότι επιχειρηματικότητα είναι μόνο να “ανοίξεις μια καφετέρια”. Δεν είναι έτσι. Ο χώρος της τεχνολογίας έχει να δώσει πάρα πολλά».