WikiLeaks: To πρώτο βίντεο του Σνόουντεν στη Ρωσία

WikiLeaks: To πρώτο βίντεο του Σνόουντεν στη Ρωσία
Photo:

Ο Αμερικανός φυγάς προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τη Δημοκρατία. 

Βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, το πρώτο από τότε που ζει αυτοεξόριστος στη Ρωσία. Ο Σνόουντεν απευθυνόταν σε μια ομάδα τεσσάρων πρώην μελών των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη διάρκεια μιας τελετής στη Μόσχα.

Ο πρώην τεχνικός της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) εμφανίζεται σε καλή διάθεση και προειδοποιεί για τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία. «Αν δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις πολίτικες και τα προγράμματα των κυβερνήσεών μας, δεν μπορούμε να τα εγκρίνουμε», δήλωσε ο Σνόουντεν σε αυτό το μικρής διάρκειας βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο διαδίκτυο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από τον WikiLeaks. Οι τέσσερις πρώην πράκτορες απένειμαν στον Σνόουντεν την Πέμπτη ένα βραβείο «για την ακεραιότητά του στον τομέα των πληροφοριών».

Υποψήφιος για βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Σνόουντεν

Ο πρώην αναλυτής της CIA Ρέι ΜακΓκόβερν υπογράμμισε ότι η ένωση στην οποία συμμετέχει είναι «περήφανη που τιμά την απόφαση του Σνόουντεν να ακολουθήσει τη συνείδησή του και να δώσει προτεραιότητα στο κοινό καλό, χωρίς να λάβει υπόψη του το μέλλον του». «Ελπίζουμε και άλλοι, με την ίδια ηθική ακεραιότητα, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του ρίχνοντας φως σε σκοτεινά σημεία και αποκαλύπτοντας τα εγκλήματα που απειλούν τα πολιτικά δικαιώματα των ελεύθερων πολιτών», πρόσθεσε ο ΜακΓκόβερν.

Το βίντεο δείχνει τον Σνόουντεν με μαύρο κοστούμι και μπλε πουκάμισο, χωρίς γραβάτα, να μοιάζει άνετος την ώρα που δειπνεί με τους τέσσερις αμερικανούς πρώην πράκτορες. Σε αυτό, ο πρώην τεχνικός της NSA επισημαίνει ότι η παρακολούθηση όλων δεν έχει σχέση με τα νόμιμα προγράμματα. «Πρόκειται για ένα είδος τεράστιου διχτυού που θέτει υπό παρακολούθηση ολόκληρους πληθυσμούς», λέει.

«Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αυτά τα προγράμματα δεν μας προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, αποδυναμώνουν την οικονομία μας, τις χώρες μας, περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, της σκέψης, της ζωής, της δημιουργικότητας, των σχέσεων, του δικαιώματος να συναναστρεφόμαστε με άλλους», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους συνδαιτυμόνες του.

Διαβάστε επίσης: Oυδέν κρυπτόν στο internet υπό την NSA