Ξενοδοχεία vs Τουριστικοί πράκτορες. Ποιος θα κερδίσει;

Ξενοδοχεία vs Τουριστικοί πράκτορες. Ποιος θα κερδίσει;

Οι ξενοδόχοι κάνουν στροφή 180 μοιρών για να διαφυλάξουν τα κέρδη τους.

 

Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών εργαλείων προκειμένου να περιορίσουν τυχόν παράπλευρες απώλειες από τους “online hotel aggregators” στρέφονται οι μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Λαμβάνοντας υπόψη την τάση που θέλει τους ταξιδιώτες να αναζητούν προσφορές και να κλείνουν τη διαμονή και τα αεροπορικά τους εισιτήρια μέσω διαδικτύου, τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα προβαίνουν σε επενδύσεις για τη δημιουργία πιο χρηστικών ιστοσελίδων.

Προκειμένου να «βγάλουν από τη μέση» τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν ως μεσάζοντες μεταξύ τουριστών και επαγγελματιών του ξενοδοχειακού κλάδου, προσφέρουν πλέον οι ίδιοι φθηνότερες τιμές, δωρεάν υπηρεσίες και πόντους στα προγράμματα επιβράβευσής τους, για απευθείας κρατήσεις μέσω των δικών τους ιστοσελίδων.

Προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται πως κινούνται γνωστοί ξενοδοχειακοί κολοσσοί μεταξύ των οποίων, οι αλυσίδες Indian Hotels, Hyatt, Starwood και Marriott International που έχουν επανασχεδιάσει τις ιστοσελίδες τους προσφέροντας ελκυστικά πακέτα προσφορών σε δυνάμει πελάτες.

Ειδικότερα, η διοίκηση της ξενοδοχειακής αλυσίδας Marriott έχει εστιάσει στην άμεση παροχή ανταγωνιστικότερων τιμών από αυτές που προσφέρουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Marriott International, Ramesh Darayani, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2016 η εταιρεία αναθεώρησε τα προγράμματα επιβράβευσής της και άρχισε να παρέχει τις καλύτερες διαθέσιμες τιμές, οι οποίες ήταν φθηνότερες από αυτές που προσέφεραν οι aggregators – εκτός από τις συμπληρωματικές δωρεάν υπηρεσίες που παρείχαν. Η νέα στρατηγική απέδωσε τα μέγιστα αφού, σύμφωνα με τον κ. Darayani, συνέβαλλε στο να προσελκύσει η επίσημη ιστοσελίδα του ομίλου μεγαλύτερη επισκεψιμότητα εξοικονομώντας ποσοστό έως και 50% λόγω των απευθείας κρατήσεων.

Ούτε όμως και η διοίκηση της Hyatt Hotels έκατσε με «σταυρωμένα τα χέρια». Το δικό της business plan περιελάμβανε την ενίσχυση της εταιρικής ιστοσελίδας με διαφημίσεις ή banner, πρακτική την οποία ακολούθησαν και μικρότερου μεγέθους ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η εγρήγορση που δείχνουν τα ξενοδοχεία έχει απτά αποτελέσματα, αφού σταματούν να δίνουν προμήθειες για δωμάτια που έχουν κλειστεί μέσω τρίτων κερδίζοντας  από 10% σε 20% στις τιμές.

Όσο για το πώς είδαν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες την επιθετική πολιτική που ακολούθησαν τα ξενοδοχεία και αν αυτή θα λειτουργήσει ως προπομπός για την εξαφάνισή τους από την αγορά, κρίνοντας από τις αντιδράσεις τους δεν φαίνεται να ανησυχούν και τόσο. Αρκετοί Online ταξιδιωτικοί πράκτορες με εμπειρία, όπως τα MakeMyTrip, Yatra και Cleartrip, υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την αλλαγή της τακτικής των ξενοδοχείων και πως οι πελάτες τους εξακολουθούν να κάνουν τις κρατήσεις αξιοποιώντας τις δικές τους πλατφόρμες.