Τι θα δούμε στα φετινά Ποσειδώνια

Τι θα δούμε στα φετινά Ποσειδώνια

Ο Θεόδωρος Βώκος μιλά για τη φετινή διοργάνωση που έχει καταγράψει νέο ρεκόρ συμμετοχών.  

Η μεγαλύτερη γιορτή της παγκόσμιας ναυτιλίας πλησιάζει και οι προετοιμασίες για τα φετινά Ποσειδώνια είναι πυρετώδεις, καθώς ο πήχης ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά. Σύσσωμη η ναυτιλιακή κοινότητα, πολιτικοί, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, Πρέσβεις και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται, άμεσα ή έμμεσα, στον κλάδο της ναυτιλίας αναμένεται να δώσουν «το παρών» για να παρακολουθήσουν από κοντά τα νέα τεχνολογικά trends και να κλείσουν στρατηγικής σημασίας συμφωνίες.

Οι διοργανωτές «τρίβουν» τα χέρια τους βλέποντας τα νέα ρεκόρ συμμετοχών που καταγράφονται στη φετινή διοργάνωση. Περισσότερες από 1.900 εταιρείες θα εκθέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 22.000!

Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com o Εκτελεστικός Διευθυντής της «Εκθέσεις Ποσειδώνια ΑΕ», Θεόδωρος Βώκος, η αυξημένη συμμετοχή είναι απόρροια της συνεχούς μεγέθυνσης και εκσυγχρονισμού του ελληνικού στόλου, των αυξημένων ελληνικών παραγγελιών για νέες ναυπηγήσεις, καθώς επίσης και της ανάγκης που διαφαίνεται για την αναβάθμιση των υφιστάμενων πλοίων και την προσαρμογή τους στις νέες τεχνολογίες και στους νέους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

«Μισό αιώνα μετά το πρώτο Ναυτιλιακό Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 1964 και οδήγησε στην πρώτη έκθεση μερικά χρόνια αργότερα, τα Ποσειδώνια έχουν εδραιωθεί ως ο θεσμός που προωθεί και προβάλλει τόσο την ελληνική ναυτιλία όσο και την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, υπογραμμίζοντας τη συμβολή της στην παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βώκος.

Την απάντηση στο ερώτημα γιατί τα Ποσειδώνια θεωρούνται το κέντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, όπου διαμορφώνεται το μέλλον, δίνει ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένος ο θεσμός, το πλούσιο πρόγραμμα που προσφέρει, αλλά και ο κόσμος που προσελκύει.

Από τα περίπτερα των κορυφαίων ναυπηγικών κρατών και ναυτιλιακών κέντρων του πλανήτη και τον αυξημένο κατά 1.000 τ.μ. εκθεσιακό χώρο, μέχρι την πολύ δυναμική παρουσία του τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, το πλούσιο συνεδριακό πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και τα Posidonia Games, τους αθλητικούς αγώνες σε ιστιοπλοΐα, ποδόσφαιρο, γκολφ και τρέξιμο, που διεξάγονται πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, εξηγούν γιατί η παγκόσμια εφοπλιστική κοινότητα έχει αγκαλιάσει την εν λόγω διοργάνωση.

Φέτος  τον εκθεσιακό χώρο θα καταλάβουν περισσότερα από 20 εθνικά περίπτερα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας, και ναυτιλιακών κέντρων όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. Ισχυρή παρουσία θα έχουν παραδοσιακοί εκθέτες όπως οι Η.Π.Α, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία, αλλά και νέοι παίκτες, όπως το Λουξεμβούργο, η Γεωργία και η Πολωνία. Επίσης, τα περισσότερα κράτη σημαίας, όπως ο Παναμάς, η Λιβερία, οι Νήσοι Μάρσαλ, η Μάλτα, η Κύπρος, οι Μπαχάμες, οι Νήσοι Κέιμαν και το Παλάου θα βρίσκονται εκεί.

«Δεν είναι τυχαίο ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής ΑραβίαςSaudi Aramco, επέλεξε τα Ποσειδώνια 2018 για να παρουσιάσει στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα την κοινοπραξία της, International Maritime Industries, που δημιουργήθηκε για να αναπτύξει μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένων υπηρεσιών που περιλαμβάνουν ένα νέο ναυπηγείο που απευθύνεται στον υπεράκτιο τομέα».

Ο κ. Βώκος αποκάλυψε δε πως υπάρχουν χώρες, όπως η Ινδία και το Βιετνάμ, που εξετάζουν «άνοιγμα» στην ελληνική αγορά και συζητούν πιθανή συμμετοχή τους το 2020.

Είναι, άλλωστε, το ναυτιλιακό γεγονός στο οποίο υπογράφονται κάθε χρόνο συμφωνίες εκατομμυρίων και οι εκθέτες φεύγουν στο τέλος της εβδομάδας με νέα συμβόλαια και παραγγελίες, αξιοποιώντας στο μέγιστο τη συμμετοχή τους στην έκθεση.  Και όπως τονίζει ο κ. Βώκος πλέον καμία εταιρεία δεν επενδύει σε εκθέσεις αν δεν υπάρχει αποδεδειγμένα κερδοφόρο ROI (return on investment). «Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που το 80% των εκθετών κλείνει κατά τη διάρκεια της έκθεσης περίπτερο για την επόμενη».

Όσο για το τι δουν οι επισκέπτες της έκθεσης; Τεχνητή Νοημοσύνη, διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου (Big Data) και του Αυτοματισμού, μέχρι την Προστασία στον Κυβερνοχώρο και τις Υπολογιστικές Εφαρμογές θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με τους εκθέτες από τον τεχνολογικό κλάδο να προέρχονται από 18 χώρες– από τις Η.Π.Α., τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Αυστραλία, το Γιβραλτάρ, την Σιγκαπούρη και σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

«Η ουσία είναι ότι πλέον στη διεθνή αγορά δεν μπορείς να κλείνεις δουλειές με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως τους oil majors, αν δεν έχεις προσαρμοσθεί στα νέα πρότυπα ασφαλείας και τους νέους κανονισμούς. Και αυτό το κύμα παραγγελιών προσελκύει όλους τους παίκτες του κλάδου στα Ποσειδώνια 2018, καθώς οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκονται για μία ακόμα φορά στην πρωτοπορία των εξελίξεων».

Πλοία ύψους 16 δισ. δολαρίων αγόρασαν οι Έλληνες εφοπλιστές το 2017

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική και τις προοπτικές του κλάδου, οι Έλληνες εφοπλιστές έβαλαν για ακόμα μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη, με 61 ελληνικές εταιρείες να αγοράζουν, μόνο για το 2017, πλοία συνολικής αξίας 16 δισ. δολαρίων.

Από τις αρχές του 2018 υπάρχουν περισσότερες από 260 παραγγελίες για ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων με υψηλότατες προδιαγραφές, με τις 105 παραγγελίες να έχουν δοθεί εντός του  2017. Τα πλοία αυτά θα συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς Tier ΙΙ και Tier ΙΙΙ, που εξασφαλίζουν ότι ο ελληνικός στόλος θα είναι ο πλέον σύγχρονος παγκοσμίως και θα συμμορφώνεται με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

«Δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει επαρκώς κατανοήσει και αξιοποιήσει αυτό το σημαντικό επίτευγμα, καθώς οι ναυπηγικές οικονομίες πολλών χωρών στηρίζονται στην ελληνική ναυτιλία. Έχει σημασία να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένας τομέας στον οποίο είμαστε παγκόσμιοι ηγέτες και η παρουσία μας διεθνώς προκαλεί δέος και σεβασμό» επισημαίνει ο κ. Βώκος.

Υπενθυμίζει δε πως στα χρόνια της κρίσης η ναυτιλία, όπως και ο τουρισμός, κράτησαν σε μεγάλο βαθμό όρθια την οικονομία της χώρας, όντας από τους ελάχιστους κλάδους που εξακολουθούν να προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης για διεθνή καριέρα, συνεχή εξέλιξη και σημαντικές απολαβές.

Πόσο κοντά είμαστε στο e-shipping;

Θα δούμε στο άμεσο μέλλον πλοία να αρμενίζουν σε θάλασσες και ωκεανούς χωρίς πλήρωμα; Και αν ναι ποιες οι επιπτώσεις και τα ρίσκα μιας τέτοιας εξέλιξης; Ο κ. Βώκος παραδέχεται ότι στις μέρες μας οι τεχνολογίες πληροφορικής που αναπτύσσονται μπορούν να προσφέρουν λύσεις που συνδυάζουν προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και προστασίας από κινδύνους σε πραγματικό χρόνο και χώρο, βελτιώνοντας τις επιδόσεις των ναυτιλιακών εταιρειών σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως πρέπει να αντιμετωπισθούν ακόμα πολλά ζητήματα πριν φτάσουμε στο e-shipping και ειδικότερα στα μη-επανδρωμένα καράβια.

«Ήδη βλέπουμε μεγαλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ γραφείου και καραβιού, αλλά το θέμα δεν είναι μόνο τεχνολογικό, αλλά και νομικό μεταξύ άλλων, καθότι πρέπει να ορισθεί νέα ιεραρχία ευθύνης όταν δεν υπάρχει πλέον καπετάνιος. Συνεπώς υπάρχει μεγάλο πεδίο συζητήσεων και διεργασιών, και το συνεδριακό πρόγραμμα των Ποσειδωνίων αποτελεί μια ευκαιρία για να παρουσιαστούν αυτές οι λύσεις, αλλά και οι προκλήσεις, στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα».

Προσθέτει πως στην έκθεση θα υπάρξει εκτεταμένη κάλυψη του θέματος, από τους πλήρως αυτοματοποιημένους λιμένες και τα μη επανδρωμένα «έξυπνα» πλοία, μέχρι την πιο αξιόπιστη από ποτέ πρόγνωση καιρού βάσει τοποθεσίας και τη συγκέντρωση και επεξεργασία των δεδομένων του πλοίου στο cloud (υπολογιστικό νέφος).