Οικονομία

Οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος του κόσμου – Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Νέα λίστα της CIA παρουσιάζει τα έθνη που «κουβαλούν» το μεγαλύτερο χρέος στις πλάτες τους. Στην κορυφή η Ελλάδα.

Οι κυβερνήσεις δανείζονται για να χρηματοδοτήσουν δαπάνες, όπως η κατασκευή δρόμων, νοσοκομείων και σχολείων, καθώς και για να εκπληρώσουν «υποσχέσεις», όπως η αποπληρωμών τόκων παλαιότερων δανείων.

Οι δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια προκειμένου να συσσωρεύσουν φθηνό χρέος. Έτσι τα ποσοστά αυτά αρχίσουν να αυξάνονται αναπόφευκτα.

Ο δανεισμός είναι καλός για μια οικονομία που λειτουργεί, αλλά ο ανεξέλεγκτος δανεισμός μπορεί να οδηγήσει μία χώρα σε μια οικονομική ύφεση.

Το επίπεδο του ακαθάριστου δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μπορεί να υποδεικνύει πόσο μια χώρα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω χρέος. Και όσο χαμηλότερο το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ τόσο το καλύτερο.

Η ετήσια διεθνής έκθεση της CIA, μια τεράστια και αρκετά ολοκληρωμένη συλλογή στοιχείων και στατιστικών παγκοσμίως, περιλαμβάνει στοιχεία για τους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ από χώρες όλου του κόσμου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η χώρα μας εδώ και επτά χρόνια δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Συσσωρεύει νέο χρέος από τα προγράμματα διάσωσης, κυρίως προς χώρες εταίρους, με το οποίο πληρώνει παλαιότερα χρέη και εσωτερικές ανάγκες όπως μισθούς και συντάξεις.

Δείτε παρακάτω ποια έθνη «κουβαλούν» το μεγαλύτερο χρέος στις πλάτες τους:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
 • SCULLYXL5 .

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΑΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑ ΖΗΤΑΝΕ ΟΙ ΑΡΧΙΤΟΚΟΓΛΥΦΑΡΟΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ!!!!

  • http://www.imbatman.com Batman

   ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ.

  • Norman Maxwell

   Δεν είναι θέμα μαγκιάς της Ιαπωνίας, είναι τα καλά του να έχεις δικό σου νόμισμα και όχι το κωλο-ευρώ.
   Και εμείς με τη δραχμή δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τους πιστωτές μας γιατί το περισσότερο χρέος ήταν εσωτερικό.
   Μπαίνοντας στο ευρώ, μετατράπηκε όλο σε εξωτερικό. Με άλλα λόγια, το ευρώ είναι εργαλείο αποικιοκρατίας των ισχυρών.

 • Panagiotis Katsoufis

  Kseftilaaaaa

 • Φρύξ

  Βασικά σε εξωτερικό χρέος είμαστε πρώτοι. Η Ιαπωνία χρωστάει στου πολίτες της, πράγμα που κάνει τα πράγματα πολύ εύκολα σε περίπτωση κρίσης.

  • UK

   Σωστός. Για αυτό και στα 80’ς επι Ανδρέα που το χρέος ήταν στον ουρανό δεν “πέσαμε” σε κρίση χρέους. Επειδή το περισσότερο χρέος ήταν σε Ελληνικά χέρια. Εξού και ακούς πολλές μπαρούφες για την εποχή εκείνη. Ο δρόμος για την δημοσιονομική κρίση ξεκίνησε απο τότε που στραφήκαμε στον εξωτερικό δανεισμό (μέσα 90’s), που ναι μεν ήταν φθηνότερος, αλλά δεν αξιοποιήθηκε καταλλήλως -το αποτέλεμα το ξέρουμε.

 • Μινως

  Jia ta mpaza

 • Petro Thomato

  Μαγκιά είναι να χαλάς λιγότερα από όσα βγάζεις κάτι που δεν έκανε το 80% των ελλήνων. Το 20% έτσι και αλλιώς δεν μπορούσε να αποταμίευση γιατί απλά δεν έφταναν για τα απαραίτητα για να ζήσει. Μετά τις θρησκειες ( Οι θρησκειες λένε ζήσε…. λιτά θα πας στο παράδεισο .. Τώρα λένε. ζήσε… λιτά για να ξεχρεώσεις σε 100 χρόνια..) βρήκαν το χρέος για να χαλιναγωγήσουν τους ανθρώπους και να τους κάνουν υπηρέτες να σιωπούν ανίκανοι να αντισταθούν. Όταν όλος ο κόσμος χρωστά 230 τρις και οι πλούσιοι έχουν αποταμιεύσει 100 τρις και κανείς δεν κάνει επενδύσεις μέχρι… να μας κάνουν να παραδώσουμε ότι έχει απομείνει ακόμα.. και την ψυχή μας, Έχουν καταφέρει 100 Οικογένιες να γίνουν Ηγεμόνες, και ο κόσμος δούλοι. Αφού πρώτα μπόρεσαν και εκαναν αιχμαλώτους τους αρχηγούς κάθε λαού και δυστυχώς…. το αρχαίο πνεύμα αθάνατο μας έχει αφήσει από καιρό…. και μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει… είμαστε σε μια κινούμενη άμμο χωμένοι μέχρι την μέση και κανείς γύρω.. μόνο ένα θαύμα μπορεί πια να μας σώσει..Γιατί ζωή και φόβος δεν συμβαδίζουν είναι ένας άργος… θάνατος… που 50% προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι.

  • Nikos

   Φίλε έχεις κάνει ένα λογικό λάθος εδώ.
   Αφού είναι μαγκιά να χαλάς λιγότερα, τότε σωστά τα λένε οι θρησκείες που σου λένε να ζεις λιτά, άρα δεν είναι μέσο χαλιναγώγησης των ανθρώπων.
   Επίσης το χρέος δεν είναι μέσο χαλιναγώγησης, γιατί οι άνθρωποι ξοδεύοντας περισσότερα από όσα είχαν, μόνοι τους το δημιούργησαν και τώρα πληρώνουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
   Αυτό που είναι μέσο χαλιναγώγησης αγαπητέ, είναι η έλλειψη παιδείας, η οποία αφενός οδηγεί σε φανατικούς και αφετέρου οδηγεί σε χρεοκοπημένους νεο-σκλάβους.

  • http://varos.gr/ Dimitris Varos

   Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα… Τα προσωπικά χρέη από δάνεια για σπίτι, για αυτοκίνητο ή για… διακοπές τα πληρώνει και σήμερα ο κάθε Έλληνας. Αν όχι του παίρνουν το σπίτι.
   Αυτό που οι ξενοκίνητες κυβερνήσεις μας βάζουν και πληρώνουμε είναι το χρέος που άφησε στη χώρα το πάρτι της διαπλοκής, αγαπητέ Πέτρο.
   Μην δικαιώνεις τον Πάγκαλο ότι μαζί τα φάγαμε. Δεν είμαστε πολιτικοί, εκδότες, εργολάβοι ή έμποροι όπλων…

 • Γρηγορης Μπαρμπουτης

  Δεν ειναι σωστος ο υπολογισμος σαν μερος του ΑΕΠ.πχ ελλαδα 360 δισ ιταλια 1.5 τρισ γερμανια 7 τρισ και οι ηπα που δεν αναφερονται καθολου 15 τρις

  • erga omnes

   η ελλαδα ειχε 360 δις αεπ πριν καμια 10αρια χρονια

  • UK

   Απο οικονομικής πλευράς αυτό έχει σημασία – δλδ, τι χρωστάς ως μέρος του εθνικού εισοδήματος σου. Π.χ η ΗΠΑ που λες εχει το 100πλάσιο αριθμό δημοσίων υπαλήλων, λόγω οτι είναι μεγαλύτερη χώρα απο μας. Αρά και αντίστοιχα μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες.

  • Dimitris Kretsis

   Βασικα, ΑΚΡΙΒΩΣ γι’ αυτο ειναι σωστος ο τροπος ως ποσοστο επι του ΑΕΠ.
   Και για να το πω απλα: Αλλο ειναι να χρωστας στην τραπεζα 10.000 ευρω αν εχεις μισθο 10.000 και αλλο αν εχει μισθο 100.000 ευρω. Εσυ, ποιος απο τους δυο θα ηθελες να σου χρωσταει ας πουμε;
   Οι ΗΠΑ χρωστανε μεν 15 τρις, αλλα εχουν και 16 τρις ΑΕΠ!!
   Γι’ αυτο και δεν ειναι στη λιστα..

  • DIMITRIS

   Άλλη δυναμική και άλλο ΑΕΠ έχουν οι χώρες αυτές και άλλο η Ελλάδα!Που παράγει ελάχιστα και με οικονομία σε ύφεση εδώ και χρόνια!

  • pao corfu

   Τι λες ρε άνθρωπε ; Μ αρέσει που σου εξηγεί και πάνω, αν δεν το έπαιρνε από την πλευρά του ΑΕΠ τότε ζητώ που καήκαμε. Πως θα ξεχρεωσεις αν δεν βγάζεις τίποτα; Για ξανακέψου το

  • Κιος

   ΗΠΑ εχει χρεος 20τρις € και συνεχιζει να αυξανεται. Ο Τραμπ λεγει θα το μειωσει ελαττωνοντας Εισαγωγες και αυξανοντας Εξαγωγες.

 • Tιποτοδηθενας

  ΠΕΤΑΤΕ 10 ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΡΘΡΟ…. ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ. ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΡΟΧΕΙΡΟΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ…τρομαρα σας..αν θελετε να κανετε σοβαρη δουλεια καντε μια αναλυση του χρεους της κάθε χωρας και της παραγωγικης της δυναμικης +ισοζυγια εξαγωγών εισαγωγων+πληθωρισμοι+ανεργια…αλλιως κοροιδευετε

 • Dimitris Kretsis

  Βασικα, ΑΚΟΜΑ πιο σημαντικη ειναι η διεθνης θεση της χωρας.

  Για παραδειγμα, η Ιαπωνια χρωσταει πολλα, αλλα της χρωστανε κιολας, με αποτελεσμα η διεθνης της θεση να ειναι θετικη.
  Ειναι το διεθνες ισοζυγιο ας πουμε, της χωρας.
  Για την Ελλαδα φυσικα, ας μην το συζητησουμε τι ισχυει ΚΑΙ εκει..

 • Alatriste Loxagos

  τι παραπληροφόρηση είναι αυτό το άρθρο???? Τα στοιχεία σας είναι τελείως λάθος…

 • rodos ioannis

  Οσο ζουμε θα τους τα χρωσταμε αμα πεθανουμε θα τους τα χαρισουμε

 • Χρήστος

  Δεν σας ΞΑΝΑάρεσε το σχόλιο μου.
  Καλώς, δεν το αλλάζω όμως αυτή την φορά

  Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι λάθος καθώς δεν αναφέρονται τα αληθινά επίσημα στοιχεία
  Τα σωστά στοιχεία της CIA είναι εδώ:
  https://www.cia.gov/library

  Όλα τα άλλα είναι ανοησιούλες.