Τα έξι σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές
- 03/09/2015, 16:30
- SHARE
Ο στόχος της αυτοδυναμίας, τα σενάρια συμμαχιών και η απειλή μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης.
Το Open Europe φιλοξενεί ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα επισημαίνοντας τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα που κυριαρχούν στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό αυτή την περίοδο. Το δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο: «Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα μοιάζει όλο και πιο αβέβαιο» καταγράφει τα έξι σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικά τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης, όπως τα καταγράφει το Open Europe:
1.Αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ: αν και στην αρχή φάνταζε ως το πιθανότερο σενάριο, πλέον συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες
2.Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ΑΝΕΛ θα δώσουν μάχη για να μπουν στη Βουλή. Ακόμη και αν τα καταφέρουν, φαίνεται απίθανο αυτά τα δύο κόμματα να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο αριθμό εδρών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
3.Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόκειται για ένα απίθανο σενάριο. Η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε επειδή ο Τσίπρας αναγκάστηκε να βασιστεί στην υποστήριξη των άλλων κομμάτων για να προωθήσει αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, φαίνεται απίθανο να θέλει να βρεθεί στην ίδια θέση και πάλι.
4. Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, χωρίς να αποκλείονται και άλλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ο Τσίπρας, όμως, έχει αποκλείσει μια τέτοια συμμαχία. Ο ευκολότερος συνασπισμός θα μπορούσε να είναι με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι είναι τουλάχιστον λίγο πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ .
5. Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία: Λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανό η ΝΔ να μπορέσει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα κερδίζοντας το μπόνους των 50 εδρών.
6.Νέες εκλογές: Φαίνεται όλο και περισσότερο πιθανό η Ελλάδα να οδηγηθεί σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση εντός τους 2015. Ακόμη και αν σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα διαρκέσει, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα άλλα κόμματα εδώ και χρόνια και αγωνίζεται παράλληλα με τις δικές του εσωτερικές διαιρέσεις και την απώλεια της ταυτότητάς του.
Το δημοσίευμα του Open Europe καταλήγει με την παρατήρηση ότι:«αυτή τη στιγμή η επίτευξη μίας συμμαχίας φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο. Η απειλή και η πολυπλοκότητα του να περάσει μίας νέας εκλογικής αναμέτρησης θα είναι αρκετή για να εξαναγκάσει μια τέτοια συμφωνία. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές το πόσο σταθερή και διαρκής θα είναι οποιαδήποτε συμμαχία».