Ποιοι ήταν τελικά οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι;

Ποιοι ήταν τελικά οι δράστες του μακελειού στο Παρίσι;
epa05025888 A woman places a candle next to a peace sign at a makeshift memorial in front of the French Consulate during a vigil for the victims of the deadly Paris attacks, in Los Angeles, California, USA, 14 November 2015. At least 129 people have been killed in a series of attacks in Paris on 13 November, according to French officials. EPA/MIKE NELSON

Ταυτοποιήθηκε και ο δεύτερος καμικάζι του Μπατακλάν.

Τελευταία ενημέρωση: 17.01

Η ταυτότητα του καμικάζι του Μπατακλάν που έχει αναγνωρισθεί από τους ερευνητές χάρη στο αποτύπωμα ενός δάχτυλού του που κόπηκε από την έκρηξη, είναι πλέον γνωστή: πρόκειται για τον Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ, έναν 29χρονο που έχει γεννηθεί στην πόλη Κουρκουρόν, 25 χλμ. νότια του Παρισιού, και ζούσε τουλάχιστον έως το 2012 στη γειτονική πόλη Σαρτρ, αναφέρουν σήμερα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η Le Monde αναφέρει επικαλούμενη πηγές της πως ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είναι πολύ πιθανόν να πέρασε μερικούς μήνες στη Συρία το χειμώνα του 2013-2014, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ίχνη από το πέρασμά του από την Τουρκία.
Το βράδυ της Παρασκευής, στις 21:40 (τοπική ώρα), ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είναι ένας από τους τρεις άνδρες που βγαίνουν από ένα μαύρο Polo και εισβάλλουν στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. Οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και φορώντας γιλέκα με εκρηκτικά, ανοίγουν πυρ κατά ριπάς εν μέσω της συναυλίας. Σε σύντομη συνομιλία που είχαν με την αστυνομία πριν ανατινάξουν την αίθουσα, μίλησαν για τη Συρία και το Ιράκ. Άφησαν πίσω τους 89 νεκρούς και πολυάριθμους τραυματίες.

Χάρη στο κομμένο δάκτυλο, ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είναι ο μόνος από τους καμικάζι που έχει ταυτοποιηθεί μέχρι τώρα. Γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1985 στην Κουρκουρόν, είχε αλγερινή καταγωγή και ήταν πατέρας δύο παιδιών, ενώ είχε επίσης δύο αδελφούς και δύο αδελφές, σύμφωνα με τη Journal du Centre. Ένας από τους αδελφούς του είχε ένα μπαρ με ναργιλέδες στην Σαρτρ.

Ο Μοστεφαΐ ήταν γνωστός στην αστυνομία. Από το 2004 έως το 2010 είχε καταδικασθεί οκτώ φορές για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου (οδήγηση χωρίς άδεια, εξύβριση, ανεπιβεβαίωτες υποψίες ότι συνδέεται με τοπικά λαθρεμπόρια νακρωτικών, σύμφωνα πάντα με τη Journal du Centre). Ωστόσο ουδέποτε φυλακίσθηκε.

Ο νεαρός άνδρας βρισκόταν πάντως στα ραντάρ των υπηρεσιών πληροφοριών από το 2010, όταν είχε εντοπισθεί ως ύποπτος για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. “Ωστόσο το όνομά του δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε φάκελο που σχετίζεται με κάποια τρομοκρατική επιχείρηση”, διευκρίνισε χθες, Σάββατο, ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολέν.

Ο δήμαρχος της Σαρτρ, ο Ζαν-Πιέρ Γκορζ, θυμάται πως “από το 2012 δεν κινούνταν καθόλου. Δεν έκανε θόρυβο. Δεν είχε κάποια γνωστή επαγγελματική δραστηριότητα και απ’ ό,τι φαίνεται, αν και η πληροφορία αυτή ελέγχεται, ζούσε σε εργατική κατοικία της συνοικίας Λα Μαντλέν”. Ωστόσο στη συνοικία αυτή ορισμένοι κάτοικοι είπαν πως πίστευαν ότι ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ είχε εγκαταλείψει την πόλη “εδώ και δύο, ακόμη και τρία χρόνια”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Le Monde, ο μελλοντικός καμικάζι του Μπατακλάν είχε απουσιάσει μερικούς μήνες από τη Λα Μαντλέν για να μεταβεί στη Συρία. Το φθινόπωρο του 2013 πέρασε από την Τουρκία και οι υπηρεσίες πληροφοριών ξαναβρίσκουν τα ίχνη του την άνοιξη του 2014, παρακολουθώντας μια μικρή ομάδα σαλαφιστών στη Σαρτρ. Τότε θεωρούνταν απλό μέλος της ομάδας.

Σύμφωνα με τη Journal du Centre, ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ “ακολούθησε έναν ριζοσπαστικό ισλαμιστή” που είχε μεταβεί πολλές φορές στην περιοχή αυτή της Γαλλίας για προσηλυτισμό, έναν Μαροκινό κάτοικο Βελγίου.

“Σήμερα το ζήτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει ένα δίκτυο στη Σαρτρ ή αν ο Ισμαήλ Μοστεφαΐ ήταν ένα μεμονωμένο άτομο που σχετιζόταν με βελγικά ή άλλα δίκτυα”, λέει ο δήμαρχος της Σαρτρ Ζαν-Πιέρ Γκορζ.

Χθες, Σάββατο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και αστυνομικοί ερεύνησαν τις κατοικίες του πατέρα και ενός από τους αδελφούς του Ισμαήλ Μοστεφαΐ και έθεσαν υπό κράτηση τους δύο άνδρες για να ελέγξουν τις καταθέσεις τους. Πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως “ο αδελφός του τρομοκράτη, ηλικίας 34 ετών, εμφανίσθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα του Κρετέιγ πριν τεθεί υπό κράτηση”. Κατέθεσε ότι δεν είχε επαφή μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια έπειτα από μια οικογενειακή διένεξη, πρόσθεσε όμως ότι εξεπλάγη όταν έμαθε πως ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Αυτός είναι ο δεύτερος τρομοκράτης που ταυτοποιήθηκε

Στην ταυτοποίηση και δεύτερου προσώπου ως συμμετέχοντα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που συντάραξαν το Παρίσι και όχι μόνο, το βράδυ της Παρασκευής (13/11), έφτασαν οι γαλλικές αρχές, δίνοντας μάλιστα και στη δημοσιότητα τη φωτογραφία του.

Πρόκειται για τον 25χρονο Αχμέντ Αλμουχαμέντ, τη φωτογραφία του οποίου γνωστοποίησαν οι αρχές από το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στο πτώμα ενός εκ των τρομοκρατών στο Stade de France.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας, ο 25χρονος είχε περάσει τον περασμένο μήνα από τη Σερβία, όπου είχε ζητήσει άσυλο.

“Ένας από τους υπόπτους για τρομοκρατία, ο Α.Α., που αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος των γαλλικών υπηρεσιών ασφαλείας, είχε καταγραφεί στις 7 Οκτωβρίου φέτος στο μεθοριακό πέρασμα του Πρέσεβο (σ. χωρίζει τη Σερβία από την ΠΓΔΜ), όπου ζήτησε επισήμως άσυλο. Έλεγχοι επιβεβαίωσαν πως τα στοιχεία που τον αφορούν ταιριάζουν με αυτά του προσώπου που είχε ταυτοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Η Ιντερπόλ δεν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης του προσώπου αυτού”, αναφέρει η ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, επιζώντες από το μακελειό στο Μπατακλάν υποστηρίζουν ότι μεταξύ των δραστών που πυροβολούσαν αδιακρίτως στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο, υπήρχε και μία γυναίκα.

Το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε πλάι στη σορό ενός βομβιστή-καμικάζι ίσως είναι πλαστό

Το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές-καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι ενδέχεται να είναι πλαστό, μετέδωσαν ΜΜΕ επικαλούμενα μια πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες ότι ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός από τους εξτρεμιστές που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς.

Όμως Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό. Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, εξήγησε.

Υπό κράτηση ο πατέρας και ο αδελφός του ενός από τους καμικάζι

Έξι άτομα του περιβάλλοντος του ενός από τους καμικάζι που δολοφόνησαν 89 ανθρώπους το βράδυ της Παρασκευής στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν στο Παρίσι μεταξύ των οποίων ο πατέρας και ο αδελφός τέθηκαν υπό κράτηση χθες Σάββατο το βράδυ και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της αστυνομίας στα σπίτια τους, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην έρευνα των γαλλικών αρχών.

Επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στην κατοικία του πατέρα του 29χρονου Γάλλοy με αλγερινή καταγωγή, Ισμαΐλ, Ομάρ Μοστεφάι. στο Ρομιγί-σιρ-Σεν (κεντροανατολική Γαλλία) και αυτήν του αδελφού του στην Μποντούφλ, στην περιφέρεια του Παρισιού, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της υπόθεσης επιβεβαίωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για “ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση” του ενός από τους δράστες ο οποίος μολονότι είχε ποινικό μητρώο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ.

Σύμφωνα με τον Μολέν, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο.

Βρέθηκε ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις

Ένα αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εναντίον δύο εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι, βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, ανακοίνωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Τουλάχιστον 16 αλλοδαποί μεταξύ των θυμάτων από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι

Τουλάχιστον 16 αλλοδαποί συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων των επιθέσεων που σημειώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής στο Παρίσι και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 129 άνθρωποι και να τραυματιστούν 352, σύμφωνα με νεώτερο, προσωρινό απολογισμό των εισαγγελικών αρχών.

Με βάση τον απολογισμό αυτό, στους νεκρούς περιλαμβάνονται:

-Τουλάχιστον δύο Βέλγοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου.
-Ένας Ισπανός, ο Αλμπέρτο Γκονθάλεθ Γκαρίδο, 29 ετών. Ο νέος από τη Μαδρίτη, σύμφωνα με την αδελφή του, παρακολουθούσε τη συναυλία στο Μπατακλάν.
-Δύο Πορτογάλοι: ένας άνδρας 63 ετών, μόνιμος κάτοικος Παρισιού, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς. Η πορτογαλική κυβέρνηση έκανε λόγο και για ένα δεύτερο θύμα πορτογαλικής εθνικότητας, μια γυναίκα γεννημένη στη Γαλλία το 1980 με διπλή υπηκοότητα. Σκοτώθηκε στο Μπατακλάν.
-Δύο Ρουμάνοι υπήκοοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας.
-Ένας Βρετανός υπήκοος, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, που έκανε επίσης λόγο για Βρετανούς τραυματίες, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.
-Δύο νεαρές Τυνήσιες, αδελφές, που ζούσαν η μία στο Παρίσι και η δεύτερη στη Σενεγάλη, διέμεναν στην περιοχή του Κρεζό και γιόρταζαν τα γενέθλια μιας φίλης τους.
-Μία Αμερικανίδα φοιτήτρια 20 ετών, η Νοέμι Γκονσάλες, η οποία σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Λονγκ Μπιτς και βρισκόταν στο Παρίσι στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, σκοτώθηκε, όπως γνωστοποίησε το πανεπιστήμιο και είχαν δηλώσει νωρίτερα τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Πολλοί άλλοι Αμερικανοί έχουν τραυματιστεί.
-Δύο Χιλιανοί υπήκοοι: μια γυναίκα, η Πατρίσια Σαν Μαρτίν, 55 ετών. «Είναι ανιψιά του πρεσβευτή μας Ρικάρδο Νούνιες», δήλωσε η γερουσιάστρια του σοσιαλιστικού κόμματος της Χιλής Ισαβέλ Αγιέντε. Ένας ακόμη Χιλιανός υπήκοος, ο Λουίς Φελίπε Σότσε Βάγιε, επίσης σκοτώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στο Σαντιάγο.
-Δύο Αλγερινοί, μια γυναίκα 40 ετών και ένας άνδρας 29 ετών, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APS, που επικαλέστηκε αλγερινές διπλωματικές πηγές.
-Ένας Μαροκινός υπήκοος σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε στο πόδι, πάντως η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο, σύμφωνα με την πρεσβεία του Μαρόκου στο Παρίσι.
-Ενδέχεται μεταξύ των νεκρών να είναι ένας Σουηδός, ενώ ένας συμπατριώτης του τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας
-Δύο Βραζιλιάνοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την πρόεδρο της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, και ο ένας από αυτούς συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Διαβάστε ακόμα: Μπαράζ επιθέσεων τρόμου στο Παρίσι – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες