Επτά στους δέκα επενδυτές έχασαν χρήματα το 2015 στις ΗΠΑ

Επτά στους δέκα επενδυτές έχασαν χρήματα το 2015 στις ΗΠΑ
Photo:

Σχεδόν το 70% των επενδυτών βγήκαν χαμένοι, σύμφωνα με το Openfolio.

Σχεδόν το 70% των επενδυτών έχασαν χρήματα το 2015, σύμφωνα με το Openfolio, μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να παρακολουθούν την απόδοση της επένδυσής τους και να συγκρίνουν το χαρτοφυλάκιό τους με εκείνο άλλων χρηστών.

Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν τη χειρότερη χρονιά τους από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Δεν προκαλεί καμία εντύπωση, συνεπώς, που το 2015 ήταν αρκετά δύσκολο να βγουν χρήματα.

«Αν και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε το 2015 στα επίπεδα που ήταν όταν ξεκίνησε, τα κέρδη έχουν χειροτερεύσει» λέει ο Ματ Κόφινα της Morningstar.

Όσοι έβγαλαν πράγματι λεφτά έκαναν ένα από τα εξής δύο πράγματα που οι περισσότεροι επενδυτικοί σύμβουλοι λένε να μην κάνετε:

1) Διατήρησαν πολύ ρευστό.

ή

2) Ανέλαβαν μεγάλο ρίσκο.

Το ρευστό ήταν μια από τις καλύτερες επενδύσεις φέτος. Παρά το γεγονός ότι το ρευστό δεν αποδίδει σχεδόν τίποτα σε μια τράπεζα, τα πήγε καλύτερα από μετοχές, εμπορεύματα και τα περισσότερα ομόλογα.

Οι δείκτες S&P 500 και Dow είχαν τρομερές αυξομειώσεις και έκλεισαν το έτος «στο κόκκινο». Και δημοφιλή ομόλογα όπως το Fidelity Total Bond Fund και το Vanguard Total Bond Market Index Fund έχασαν χρήματα πέρυσι.

Οι επενδυτές που έκλεισαν τη χρονιά με κέρδη είχαν σχεδόν το ένα τέταρτο του χαρτοφυλακίου τους σε ρευστό.

Η άλλη νικηφόρα στρατηγική ήταν ο στοιχηματισμός σε μεμονωμένες μετοχές, και ιδιαίτερα μετοχές εταιρειών τεχνολογίας.

«Η αγορά ωθείται ολοένα και περισσότερο από ορισμένες μετοχές υψηλής απόδοσης όπως η Amazon και η Netflix» λέει ο Κόφινα.

Η Amazon και η Netflix κατατρόπωσαν τον ανταγωνισμό το 2015. Και οι δύο μετοχές είχαν απόδοση πάνω από 120% για ολόκληρο το έτος, που σημαίνει ότι μια επένδυση 10.000 δολαρίων την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα είχε αξία 22.000 δολαρίων σήμερα.

Αυτές οι δύο μετοχές ανήκουν στη λίστα με τις δέκα πιο διαδεδομένες μετοχές που βρίσκονται στα χέρια χρηστών του Openfolio.

Πολλοί μεμονωμένοι επενδυτές διαθέτουν επίσης μετοχές της Disney και της Facebook, οι οποίες πήγαν επίσης πολύ καλά.