Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ελέγχου συριακών χημικών όπλων σε 11 τοποθεσίες

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ελέγχου συριακών χημικών όπλων σε 11 τοποθεσίες

Σε έξι από αυτές καταστράφηκε εξοπλισμός για την κατασκευή όπλων.

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις επαλήθευσης σε 11 τοποθεσίες με χημικά όπλα στη Συρία και ότι κατέστρεψε εξοπλισμό για την κατασκευή ή τη συναρμολόγηση τέτοιων όπλων σε έξι τοποθεσίες.

«Η ομάδα της αποστολής του ΟΑΧΟ ολοκλήρωσε τώρα τις επιχειρήσεις επαλήθευσης σε ένα σύνολο 11 τοποθεσιών μεταξύ αυτών που αναφέρονται στον κατάλογο που παρέδωσε η Συρία», διευκρινίζει ο ΟΑΧΟ σε ανακοίνωσή του.

Η αποστολή ομάδας του ΟΑΧΟ, η οποία βρίσκεται στην Συρία από την 1η Οκτωβρίου, αποφασίστηκε βάσει ρωσοαμερικανικής συμφωνίας, την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούσαν τις συριακές αρχές με πλήγματα έπειτα από μια αιματηρή επίθεση με χημικά όπλα που αποδόθηκε στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στις 21 Αυγούστου κοντά στην Δαμασκό.

Διαβάστε ακόμη: Πλήρες μέλος της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων η Συρία

Ως την 1η Νοεμβρίου οι επιθεωρητές θα πρέπει ήδη να έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις επαλήθευσης σε όλες τις τοποθεσίες που υπάρχουν στον κατάλογο αυτόν, να έχουν καταγράψει τον βασικό εξοπλισμό για την παρασκευή ή την χρήση των χημικών όπλων, να έχουν καταστήσει «ανενεργές» τις μονάδες παραγωγής και να έχουν αρχίσει την καταστροφή ορισμένων χημικών όπλων, υπενθυμίζει ο ΟΑΧΟ.

Στη συνέχεια μια κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ περίπου 100 ανθρώπων θα αναλάβει την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο