Στην «οικογένεια» της Airbus πέρασε η Navtech

Στην «οικογένεια» της Airbus πέρασε η Navtech
Photo:

Η γνωστή κατασκευάστρια αεροσκαφών αυξάνει τις πωλήσεις και προχωρά στην υπογραφή σημαντικών deals.

Στα «χέρια» της Airbus προχώρησε και επισήμως ο όμιλος Navtech, ένας από τους κορυφαίους παρόχους πτητικών επιχειρησιακών λύσεων.

Η γνωστή κατασκευάστρια αεροσκαφών δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και αποφάσισε να επενδύσει ορισμένα από τα κεφάλαιά της διευρύνοντας έτσι την επιρροή της στον κλάδο των αερομεταφορών. Σε πρώτη φάση οι διοικήσεις των δύο εταιρειών «έριξαν» τις απαιτούμενες υπογραφές, ενώ για την τελική έγκριση της εξαγοράς απομένει να δοθεί το «πράσινο φως» από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή.

Στους επιχειρηματικούς κύκλους η εν λόγω εξαγορά χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες που έχει δει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κλάδος των αερομεταφορών και αυτό γιατί η Navtech, η οποία απασχολεί πάνω από 250 υπαλλήλους σε Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια υγιής επιχείρηση που καταγράφει ετήσια έσοδα της τάξης των 42 εκατ. δολαρίων. Στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνονται πάνω από 400 πάροχοι αεροπορικών υπηρεσιών και αεροπορικών δρομολογίων παγκοσμίως, ενώ μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει είναι οι ηλεκτρονικές flight bag λύσεις (EFB), αεροναυτικοί χάρτες, λύσεις για δεδομένα πλοήγησης, σχεδιασμός πτήσης, καταγραφή των επιδόσεων του αεροσκάφους καθώς και λύσεις σχεδιασμού του πληρώματος.

Για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Airbus, Fabrice Brégier, η απόκτηση της Navtech επιβεβαιώνει την προσήλωση της Airbus στο business plan που έχει καταρτίσει που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη ψηφιακών στρατηγικών υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.

Την ίδια ώρα ο Laurent Martinez, αντιπρόεδρος Υπηρεσιών της Airbus, αναφέρει πως ο επικείμενος «γάμος» μεταξύ Navtech και Airbus θα δώσει στη δεύτερη τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί σε σχέση με ανταγωνίστριες εταιρείες ως προς το βαθμό καινοτομίας που τη διακρίνει, ενώ ο Andrew Snyder, πρόεδρος της Navtech, τονίζει πως ο βασικός λόγος που η εταιρεία του βρέθηκε υπό τη σκέπη της Airbus δεν ήταν μόνο το ισχυρό brand που διαθέτει αλλά και το ιδανικό περιβάλλον που δημιουργείται για την ανάδειξη των δραστηριοτήτων της.

Η ανάδυση πάντως της Airbus δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλου όγκου παραγωγής. Η κατασκευάστρια εταιρεία έχε κάθε λόγο να χαίρεται με τις επιδόσεις της και να επιδεικνύει τη δύναμή της αφού στο 11μηνο του 2015 κατάφερε να πουλήσει πάνω από 1.000 αεροσκάφη, αφήνοντας κατά πολύ πίσω την αντίπαλό της Boeing, η οποία πούλησε σχεδόν τα μισά. Η μηνιαία παραγωγή της ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 50 αεροσκάφη με τη ζήτηση να αυξάνεται σταδιακά λόγω της τελευταίας έκδοσης του δημοφιλούς A320.