Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την άρση των capital controls»

Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την άρση των capital controls»
Ï ÃéÜííçò ÓôïõñíÜñáò èá åßíáé ï íÝïò Õðïõñãüò Ïéêïíïìéêþí (öùôïãñáößá áñ÷åßïõ) Ôñßôç 26 Éïõíßïõ 2012 (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Θα ήμασταν ήδη σε ανάπτυξη αν δεν είχε μεσολαβήσει η αβεβαιότητα, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εξαρτάται από τις εξελίξεις το 2016.

Όπως είπε για να υπάρξει χαλάρωση στα μέτρα που ισχύουν σήμερα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την απευθείας χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ.

«Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους» σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι αποφασιστικής σημασίας για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2016», ανέφερε, ενώ σημείωσε «ότι η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 0,2% πέρυσι και ότι θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω της μεταφερόμενης αρνητικής επίδρασης από το 2015».

Όσον αφορά την πορεία του 2016, εκτίμησε πως η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται.

Κάλεσε δε να ολοκληρωθεί άμεσα η πρώτη αξιολόγηση και να υλοποιηθούν έγκαιρα οι μεταρρυθμίσεις, καθώς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα και σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η εμπειρία του β’ εξαμήνου του 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015, με τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις που χαρακτηρίζονταν από αντιφατικά μηνύματα και στοχεύσεις, καθώς συνέβαλαν σε αύξηση της αβεβαιότητας, κάμψη της εμπιστοσύνης και επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, και τελικά σεαναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, αντιστρέφοντας τα θετικά αποτελέσματα που είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης.