Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την πώληση του ΟΛΠ

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για την πώληση του ΟΛΠ
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου, Πειραιάς Τρίτη 12 Απριλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Θοδωρής Δρίτσας παρουσίασε τους βασικούς όρους της συμφωνίας.

Στις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο, αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού στο νέο ιδιοκτήτη, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί, πέτυχαν μια τροποποιημένη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την πορεία που είχε καθορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Στο σχετικό κείμενο – τόνισε ο κ. Δρίτσας – έγιναν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να εξασφαλιστεί το όφελος του κοινωνικού συνόλου αλλά και του δημοσίου συμφέροντος, χαρακτηρίζοντας καίριας σημασίας το γεγονός, ότι ενώ αρχικά στο σχέδιο προβλεπόταν η πώληση του 67% του Οργανισμού, αυτό έγινε 51% +16% μετά την πρώτη πενταετία.

Αυτό σημαίνει ότι το 16% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ για αυτό το χρονικό διάστημα και τα οφέλη που προκύπτουν πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους – διευκρίνισε ο υπουργός.

Εξάλλου, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά εξαιρέσεων όπως της ακτογραμμής των λιπασμάτων στη Δραπετσώνα αλλά και πολλών περιοχών και αρχαιολογικών χώρων της χερσονήσου της Κυνόσουρας, του κτιρίου της σχολής λιμενοφυλάκων αλλά και των θέσεων ελλιμενισμού των σκαφών του λιμενικού σώματος μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός είπε ότι οι προβλήτες που έχουν διατεθεί από χρόνια στο λιμενικό σώμα και που αποτελούν ζωτικής σημασίας χώρους για να μπορεί να ανταποκρίνεται στο ρόλο του, «δεν υπήρχαν καν στη συμφωνία και θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε με τον νέο επενδυτή, ή να μας νοικιάσει χώρους για να ελλιμενίζονται τα σκάφη του λιμενικού ή να μας παραχωρήσει κατά τη δική του μεγαθυμία τις συγκεκριμένες θέσεις».

Ο κ. Δρίτσας πρόσθεσε επίσης, ότι αλλαγές έγιναν και σχετικά με το επίπεδο διακίνησης των μονάδων εμπορευματοκιβωτίων, που ορίζονταν δεσμευτικά να είναι κατ ελάχιστον 250.000 TEU χωρίς αυξητική τάση και προοπτική. «Αν υπήρχε αναπτυξιακή πορεία της εμπορευματικής κίνησης, το όφελος που θα μπορούσε να διεκδικήσει το Δημόσιο από την πρωτοφανή αυτή αλλαγή, θα ήταν μετά από 18 χρόνια και όχι νωρίτερα» τόνισε ο κ. Δρίτσας. «Εμείς αλλάξαμε το ελάχιστο δυναμικό που είναι υποχρεωμένος ο επενδυτής να εξασφαλίσει, από τα 250.000 TEU καθέτως την πρώτη 10ετία, σε 325.000 TEU και 400.000 στο τέλος της 20ετίας» ανέφερε.

Επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας είπε ότι εξαιρέθηκαν περίπου 40 ιδιωτικά ακίνητα που βρίσκονταν εκτός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού και ήταν ιδιοκτησίες του ΟΛΠ από δωρεές η χορηγίες, με συγκεκριμένη ρύθμιση που προβλέπει ότι τα δικαιώματα που παραχωρούνται με την παρούσα σύμβαση, δεν θα επεκτείνονται σε ιδιοκτησίες του ΟΛΠ που βρίσκονται εκτός των χερσαίων εγκαταστάσεων του λιμανιού.

Αναφερόμενος στα εργασιακά, ο κ. Δρίτσας τόνισε ότι η συμφωνία συμπληρώθηκε με έγγραφη δέσμευση, που αναφέρει ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις των εφαρμοστέων νόμων και κανονισμών σχετικά με την απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και με την υγεία και ασφάλεια στο χώρο της εργασίας.

Σχετικά με τις λιμενικές λειτουργίες που αποτελούν υποχρέωση από την έννομη τάξη εσωτερική και διεθνή αναφορικά με την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων και τις υπηρεσίες επιβατών, το κόστος πλέον επιβαρύνει το νέο ιδιοκτήτη και όχι το Δημόσιο – κάτι που δεν προβλέπονταν στην αρχική σύμβαση, πρόσθεσε ο υπουργός.