Τι αλλαγές προκαλεί στο σώμα σας η ζωή στο διάστημα;

Τι αλλαγές προκαλεί στο σώμα σας η ζωή στο διάστημα;
Generated by IJG JPEG Library

Να τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

 

της Λόρα Έντις

Αφού έζησε για περίπου έναν χρόνο πάνω στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι επέστρεψε στη Γη τον Μάρτιο.

Η αποστολή του στο διάστημα ολοκληρώθηκε, όμως μια άλλη αποστολή βρίσκεται σε εξέλιξη: ο Σκοτ είναι το μισό μιας καινοτόμου έρευνας της NASA που στόχο έχει να αποκαλύψει «τις ανεπαίσθητες επιδράσεις και αλλαγές που μπορούν να λάβουν χώρα στο διάστημα σε σχέση με τη Γη».

Ποιο είναι το άλλο μισό της μελέτης; Ο μονοζυγωτικός δίδυμος αδερφός του, Μαρκ, ο οποίος υπήρξε κι αυτός αστροναύτης της NASA. Ενώ ο Σκοτ βρισκόταν στο διάστημα ακολουθώντας ένα αυστηρό πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης, ο Μαρκ ζούσε μια κανονική ζωή στην Αριζόνα.

Τώρα, οι ερευνητές της NASA εκπονούν μια σειρά 10 μελετών για να προσδιορίσουν πώς επηρεάστηκε η βιολογία του Σκοτ από τον ένα χρόνο που πέρασε σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Τα αποτελέσματα δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το 2017, το νωρίτερο, αλλά ήδη γνωρίζουμε κάποια πράγματα γύρω από την έρευνα.

Καταρχήν, ο Σκοτ και ο Μαρκ είναι ιδανικοί για να συμμετάσχουν στην έρευνα λόγω της ομοιότητάς τους: «μονοζυγωτικοί δίδυμοι και αστροναύτες και οι δύο», επισημαίνει η Σούζαν Μπέιλι, καθηγήτρια ογκολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και μια εκ των ερευνητριών της μελέτης.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά δεδομένων, οι ερευνητές θα μπορέσουν να προσδιορίσουν «μοριακές μεταβολές στις οποίες επιδρά το ταξίδι στο διάστημα, ώστε να βρούμε τρόπους μετριασμού τους και προστασίας απ’ αυτές» συμπληρώνει ο Κρίστοφερ Μέισον, αναπληρωτής καθηγητής φυσιολογίας.

Γενικά, το σώμα γίνεται ευάλωτο όταν παραμένει στο διάστημα για μεγάλη χρονική περίοδο. Η ζωή εκεί είναι εντελώς διαφορετική από τη ζωή στη Γη. Δεν είναι μόνο η έλλειψη βαρύτητας – διαφέρουν η σύνθεση της ατμόσφαιρας, τα επίπεδα θορύβου βάθους, κλπ. Οι μεταβλητές είναι πολλές. Κι αυτές οι μεταβλητές, όπως π.χ. η μικρο-βαρύτητα, καταπονούν το σώμα και οδηγούν μεταξύ άλλων σε απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας.

Τέλος, σε γενετικό επίπεδο οι ερευνητές θα εξετάσουν «κατά πόσο και πώς το DNA του Σκοτ τροποποιείται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο διάστημα» λέει ο Μάικλ Σνάιντερ, καθηγητής γενετικής στο Στανφορντ. Επιπλέον, θα μελετήσουν κατά πόσο τα χρωμοσώματα γερνάνε ταχύτερα στο διάστημα σε σύγκριση με την παραμονή στη Γη.