Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος κόφτης δαπανών

Πώς θα λειτουργεί ο αυτόματος κόφτης δαπανών
AppleMark

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα σηκώσουν το βάρος (και) αυτής της συμφωνίας με τους δανειστές.

Η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας δεσμεύτηκε να νομοθετήσει έναν αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν πιάνει τους στόχους.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Eurogroup πρόκειται για «έναν πρόσθετο μηχανισμό επείγουσας επέμβασης, ο οποίος θα νομοθετηθεί ώστε να διασφαλίσει πως ένα πακέτο μέτρων, συμπεριλαμβανομένων μη προαιρετικών μέτρων, θα εφαρμόζεται αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικά στοιχεία απόκλισης από τους τον ετήσιο στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% στο μεσοπρόθεσμο μέλλον). Εφόσον τα μέτρα ενεργοποιηθούν ως προσωρινά όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα δομικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τα έσοδα, θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο χρόνο, ως μέρος της κανονικής διαδικασίας προϋπολογισμού, με στόχο να φέρουν τον προϋπολογισμό δομικά και πάλι στο σωστό δρόμο. Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιορίζονται μόνο σε έκτακτα γεγονότα με μείζονες οικονομικές συνέπειες εκτός ελέγχου της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την πρόταση της Ελλάδας, την οποία θα εξετάσουν οι θεσμοί, θα γίνεται περικοπή δαπανών με προεδρικό διάταγμα στην περίπτωση αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, κάθε 30 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών θα καταρτίζει μια έκθεση πεπραγμένων από την οποία θα φαίνεται αν υπάρχει δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού.

Από τον κόφτη εξαιρούνται οι δαπάνες σε ευαίσθητους τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία, οπότε μοιραία το βάρος πέφτει στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου.

Πότε και πως θα ενεργοποιούνται τα μέτρα

Αν η έκθεση διαπιστώνει ότι υπάρχει απόκλιση μικρότερη ή ίση με το 0,25% του ΑΕΠ, τότε δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα.

Αν η απόκλιση είναι από 0,26%-0,75%, τότε θα χρειαστούν μέτρα 0,5% του ΑΕΠ.

Αν η απόκλιση είναι από 0,76%-1,25% τότε θα χρειαστούν μέτρα 1% του ΑΕΠ.

Αν η απόκλιση είναι 1,26%-1,75% του ΑΕΠ, τότε θα χρειαστούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ.

Τέλος, αν η απόκλιση είναι 1,76%-2,25% του ΑΕΠ τα μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ.