Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας - Μηνύματα κατά του φασισμού από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Με επιτυχία και δίχως προβλήματα ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ζήτησε ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη, και κάλεσε όλες τις δυνάμεις στο πλευρό της κυβέρνησης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, όπως στο παρελθόν τα κατάφερε σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, έτσι και σήμερα η χώρα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.

«Οι εθνικές επέτειοι έχουν αξία από την ώρα που επικαιροποιούν διαχρονικά μηνύματα της ιστορίας. Σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη ζήσαμε όμορφες στιγμές. Νοιώσαμε να δυναμώνει το φρόνημα του λαού μας και να παίρνουμε όλοι δύναμη μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί και αν ως προς κάτι στέλνει ένα μήνυμα σημαντικό προς τον ελληνικό λαό, είναι ενότητα, ομοψυχία κι αλληλεγγύη. Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει περάσει πολύ πιο δύσκολα και τάχει καταφέρει. Και τώρα θα βγει νικήτρια μέσα από αυτή τη δοκιμασία», δήλωσε ο υπουργός Εθν. Άμυνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως «είναι προασπιστές της ίδιας της δημοκρατίας και των κατακτήσεων του λαού μας. Σήμερα λαός-στρατός ενωμένοι μπροστά στην κοινή μας απόφαση να οδηγηθούμε σε καλύτερους καιρούς. Η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη και δύσκολη μάχη. Στο πλευρό της καλούνται να σταθούν όλοι. Να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά και τα ασήμαντα και να μην διολισθαίνουμε στο να μικραίνουμε τα μεγάλα και να μεγαλώνουμε τα μικρά. Σήμερα στείλαμε ένα μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή μας που διέρχεται μια ιστορική φάση αστάθειας ρευστότητας και αβεβαιότητας. Η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας πάντοτε στην υπηρεσία του διεθνούς δικαίου. Στέλνουμε μήνυμα προς τους γείτονες μας, στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους φίλους μας μέσα στους κόλπους της Ευρώπης θυμίζοντας ότι αυτή η χώρα έχει μεγάλη ιστορία μία σημαντικότητα συνεισφορά στην κατάκτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον ελεύθερο κόσμο κι έτσι θα συνεχίσουμε».

Μηνύματα κατά του φασισμού από τους παριστάμενους πολιτικούς
«Μπορούμε και πρέπει να σταθούμε απέναντι στον ολοκληρωτισμό, απέναντι στην ισοπέδωση, ομόθυμα να καταδικάσουμε τη βία, το φασισμό, το νεοναζισμό.Μπορούμε και πρέπει να καταθέσουμε σύσσωμες τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση για μια καλύτερη Ελλάδα, για καλύτερες μέρες για όλους τους Ελληνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Σαουλίδης.

«Σήμερα όλοι οι Ελληνες μαζί, ενωμένοι γιορτάζουμε τη νίκη κατά του φασισμού και του ναζισμού, κατά των άκρων και των ακροτήτων. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε να είμαστε σήμερα ελεύθεροι», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, του οποίου η απόφαση να προσκαλέσει -βάσει πρωτοκόλλου- στην παρέλαση εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής, προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων τις προηγούμενες ημέρες.

«Τέλειωσε και η σημερινή παρέλαση, χωρίς κανένα απολύτως έκτροπο, νομίζω ότι του χρόνου πια», επισήμανε ο δήμαρχος  Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Περιορισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Μέλη του ΠΑΜΕ μαζί με τον βουλευτή του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς», κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ μετά το τέλος της παρέλασης έκαναν πορεία. Στο ύψος του δημαρχείου σχολικοί φύλακες, εκπαιδευτικοί και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι βουλευτές Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, έκαναν τη δική τους διαμαρτυρία, με συνθήματα και πανό μόλις τέλειωσε η παρέλαση έκαναν πορεία. Και στις δύο περιπτώσεις τα πράγματα εξελίχθηκαν ομαλά.

Άλλωστε, τα μέτρα ασφαλείας ήταν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, δρακόντεια. Χιλιάδες αστυνομικοί είχαν αναλάβει τη φύλαξη της εξέδρας των επισήμων και όλης της περιοχής. Για μεγάλη απόσταση από την εξέδρα δεν επιτρεπόταν η είσοδος των πολιτών παρά μόνο σε όσους είχαν εφοδιαστεί με προσωπικές προσκλήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Χρυσή Αυγή
Τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, ο οποίος προσήλθε με τη σύζυγο και τα παιδιά του, χωρίς, όμως, να πάρει τη θέση του στην εξέδρα των επισήμων, μαζί με τους άλλους βουλευτές.  Στους δημοσιογράφους είπε ότι πήγε στην παρέλαση ως βουλευτής και δήλωσε πως το κόμμα του είναι νόμιμο, εκπροσωπείται στη Βουλή και εκτός από τον ίδιο υπήρχαν και άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής που παρακολούθησαν την παρέλαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Διαβάστε ακόμη: «Ο ελληνικός λαός έδωσε αυτό που μπορούσε να δώσει»