Τι αναμένουμε για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης το Σεπτέμβριο

Τι αναμένουμε για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης το Σεπτέμβριο
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ολομέλεια της Βουλής, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. Πραγματοποιείται στην ολομέλεια της Βουλής συζήτηση και ψήφιση τροπολογιών στο πολυνομοσχέδιο μεταξύ των οποίων αυτή απαγορεύει σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Τα ανοιχτά θέματα που μεταφέρονται το φθινόπωρο και ο τρόπος που θα κατατμηθούν τα κεφάλαια της δόσης του Ιουνίου.

Το Euroworking Group φαίνεται πως δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ στην Αθήνα, ανοίγοντας το δρόμο πλέον στα εθνικά κοινοβούλια για να εγκρίνουν την απόφαση, αλλά και στέλνοντας σήμα στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης να “κλείσουν” και τυπικά την αξιολόγηση στις 16 Ιουνίου.

Τα δύο αγκάθια, που παραμένουν ανοιχτά ακόμη και τώρα στη λίστα των προαπαιτούμενων, φαίνεται πως παραπέμπονται για το Σεπτέμβριο, αφού θα συμπεριληφθούν στη λίστα με τα ορόσημα (milestones) για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ το φθινόπωρο. Πρόκειται για τη συμφωνία με την Deutsche Telekom για την μεταβίβαση ποσοστού 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τη ρύθμιση για το ακαταδίωκτο των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζουν ότι κανένα από τα δύο αυτά θέματα δεν θα ήταν ικανό να μπλοκάρει τη δόση, παρά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, που έστειλε πίσω στον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την εισήγηση για έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τα χρήματα αναμένεται να εκταμιευθούν έως τις 20 Ιουνίου, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και ποσό μικρότερο των 2,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην αγορά και στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα προς την κυβέρνηση έρχονται το ένα μετά το άλλο, από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Πρώτος, ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος φωτογράφισε την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι εάν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν μεταρρυθμίσεις, η ΕΚΤ από μόνη της δεν μπορεί να σώσει την παρτίδα. Ακολούθησε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, που κατέστησε σαφές ότι το Eurogroup θα λάβει μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά μόνο εφόσον πειστούν ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις μνημονιακές υποχρεώσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήρθε και η πρωτοφανής επίθεση του ΣΕΒ στην κυβέρνηση, μέσα από το εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο. Κάνει λόγο για πλήρη αναξιοπιστία και την κατηγορεί για “ψέμματα και αυταπάτες”. Υποστηρίζει ότι η χώρα έχει κατρακυλήσει στην αναξιοπιστία και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι Ευρωπαίοι στο θέμα των προαπαιτούμενων και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και κάνει λόγο για απαξιωτικές εκφράσεις στην ανακοίνωση του Eurogroup της 24ης-25ης Μαΐου. Όπως αναφέρει, οι προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους δεν καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας και ζητά να υιοθετηθούν από τώρα όλα τα μέτρα προσαρμογής για την επόμενη τριετία. Η επίθεση στην κυβέρνηση συνεχίζεται, καθώς ο ΣΕΒ κάνει λόγο για εκφράσεις από επίσημα χείλη, που “δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται”, όπως αυτές περί προθέσεων του ΣΕΒ να περικόψει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα ή ότι τα βάρη να μετακυλιστούν στους “μενουμευρωπαίους” ή να γίνονται μελέτες περί του “χαμηλού κόστους” μιας αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικής και αναποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.