Γιατί η Αριάννα Χάφινγκτον είναι μια πρωτοπόρος των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης

Γιατί η Αριάννα Χάφινγκτον είναι μια πρωτοπόρος των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης

Είναι πολύ εύκολο να ξεχάσει κάποιος πόσο απίθανο είναι το success story της The Huffington Post.

Η ιστορία της είναι ένας μικρόκοσμος του κλάδου των ψηφιακών μέσων την τελευταία δεκαετία: μια startup, υποστηριζόμενη από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, βρίσκει μια ευκαιρία στην αγορά και αναπτύσσεται ταχύτατα, δέχεται επικρίσεις για τις τακτικές της, και εν τέλει εξαγοράζεται από έναν γιγαντιαίο όμιλο.

Στα μέσα Αυγούστου, αυτή η ιστορία έφτασε σε ένα μάλλον προδιαγεγραμμένο τέλος, καθώς η ιδρύτρια Αριάννα Χάφινγκτον ανακοίνωσε ότι φεύγει από την εταιρεία που η ίδια ίδρυσε.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση της διευθύντριας σύνταξης της The Huffington Post για να ηγηθεί της νέας της εταιρείας, Thrive Global.

Αναπόφευκτα, στον απόηχο αυτής της αποχώρησης, θα υπάρξουν συζητήσεις γύρω απ’ την κληρονομιά της. Όμως, παρά τα βέλη που έχει δεχθεί η εταιρεία μέσα στα χρόνια – κάποια δικαιολογημένα, κάποια όχι – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αριάννα Χάφινγκτον υπήρξε και είναι μια πρωτοπόρος των μέσων ενημέρωσης

Η αποχώρησή της προκαλεί έκπληξη, όσο εμφανές κι αν ήταν το επερχόμενο τέλος, επειδή η ίδια είχε υπογράψει πέρυσι ένα νέο συμβόλαιο με τη μητρική εταιρεία της The Huffington Post, Verizon, που της εξασφάλιζε ότι θα συνέχιζε ως πρόεδρος και διευθύντρια σύνταξης μέχρι το 2019.

Όμως, σε σημείωμά της προς το προσωπικό της εταιρείας, η Χάφινγτον είπε ότι αποφάσισε πως δεν μπορούσε να παραμείνει στην HuffPost και παράλληλα να «τρέχει» τη νέα εταιρεία που ίδρυσε πρόσφατα, την Thrive Global.

«Αρχικά, νόμιζα ότι θα ήμουν σε θέση να συνεχίσω να ηγούμαι της HuffPost χτίζοντας παράλληλα την Thrive Global» ανέφερε η Χάφινγτον. «Όμως, σταδιακά κατέστη σαφές ότι αυτό ήταν αδύνατον καθώς η Thrive άρχισε να γίνεται από ιδέα πραγματικότητα, με επενδυτές, προσωπικό και γραφεία. Μια από τις αρχές της Thrive είναι να γνωρίζεις πότε είναι ώρα για να ανοίξεις ένα νέο κεφάλαιο, και για μένα αυτή η ώρα έχει έρθει πλέον».

Η νέα startup της Χάφινγκτον εστιάζει στην υγεία και την ευεξία, κάτι στο οποίο η ίδια αφιερώνει ολοένα και περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Εξάλλου, πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιβλίο της με τίτλο Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder (Ευδοκίμηση: Η τρίτη μονάδα μέτρησης για τον επαναπροσδιορισμό της επιτυχίας και τo χτίσιμο μιας ζωής γεμάτης ευημερίας, σοφίας, και θαυμάτων).

Η παράλληλη εμπλοκή της με τις δύο εταιρείες είχε δημιουργήσει προστριβές• νωρίτερα, φέτος, δόθηκε το μήνυμα σ’ έναν συντάκτη της HuffPost να μην γράψει κάτι για την Uber επειδή αυτή είχε μια συνεργασία σε επίπεδο μάρκετινγκ με την εταιρεία. Στη συνέχεια, η HuffPost είπε ότι αυτό οφειλόταν σε παρανόηση του συντάκτη.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν γίνει τόσα πολλά από τότε που ιδρύθηκε η HuffPost που είναι πολύ εύκολο να ξεχάσουμε πόσο πρωτοποριακή υπήρξε η προσπάθεια στην εποχή της. Η έννοια των ιστολογίων ως εταιρικών οντοτήτων μέσων ενημέρωσης βρισκόταν ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η TechCrunch – η οποία εξαγοράστηκε από την AOL και εν τέλει από τη Verizon – ήταν ουσιαστικά δημιούργημα ενός ανθρώπου, του Μάικ Άρινγκτον, που λειτουργούσε από το σπίτι του.

Και η ιδέα αυτού που τελικά έγινε η The Huffington Post, δηλαδή μιας ψηφιακής εφημερίδας γνώμης με περιεχόμενο που προσέφεραν δωρεάν ειδικοί και celebrities και διαμορφωτές γνώμης κάθε είδους, φαινόταν αδύνατη.

Αυτή η ιδέα κατέληξε να είναι μια εταιρεία – και μάλιστα μια εταιρεία που εξαγοράστηκε για 315 εκατομμύρια δολάρια.

Οι επικριτές του μοντέλου της HuffPost σημειώνουν ότι δεν πληρώνει τους συντάκτες του περιεχομένου, κερδίζοντας ουσιαστικά από απλήρωτη εργασία. Ο αντίλογος είναι ότι η HuffPost υπήρξε το πρώτο μέσο που κατάλαβε ότι υπήρχαν πολλοί ενδιαφέροντες άνθρωποι που ήταν διατεθειμένοι να γράψουν δωρεάν – ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Πηγή: fortune.com