Αποχωρούν χωρίς μεγάλη πρόοδο οι δανειστές

Αποχωρούν χωρίς μεγάλη πρόοδο οι δανειστές
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α), ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο (2-Α), ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς Νικόλα Τζιαμαρόλι (2-Δ) και η εκπρόσωπος στους θεσμούς του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου (Κ) μιλάνε στο συνέδριο του περιοδικού Economist με θέμα : EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? - GREECE: ASKILLFULL ACROBAT?, Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτωπα και δημοσιονομικές αποκλίσεις διαπιστώνουν οι θεσμοί.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των δανειστών, αφού οι μέχρι τώρα συναντήσεις περιορίστηκαν σε «διερευνητικές», όπως τις χαρακτηρίζουν συναντήσεις με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκτός από τα δημοσιονομικά ζητήματα, που άνοιξαν «με το καλημέρα», το κουαρτέτο διαπιστώνει καθυστερήσεις και στα διαρθρωτικά μέτωπα. Στελέχη των θεσμών αναφέρουν ενδεικτικά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, υποστηρίζοντας, πως τα συνεχή πισωγυρίσματα των υπουργών δεν δημιουργούν αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και πλέον αναφέρουν ως επιτακτική την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το νέο υπερταμείο, ώστε να «τρέξει» με πιο γρήγορους ρυθμούς η διαδικασία.

Το κουαρτέτο σε αυτή τη φάση, «ρωτάει, ακούει και καταγράφει», υποστηρίζουν πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, που συμπληρώνουν ότι «ακόμη δεν έχουμε περάσει στη φάση των προτάσεων από τους δανειστές, αλλά βρισκόμαστε στη φάση της τεκμηρίωσης απο πλευράς κυβέρνησης». Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι «η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι τα μετρα που έχει λάβει μπορούν να καλύψουν το δημοσιονομικό στόχο του 2017, αλλά και των επομένων ετών, αφού το Μεσοπρόθεσμο θα κλείσει μαζί με την αξιολόγηση».

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, εκεί η μάχη θα δοθεί όχι για τον κατώτατο μισθό, αφού οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει τη νέα μείωσή του «σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση» επισημαίνουν πηγές των θεσμών. Αντίθετα, το πεδίο στο οποίο επιμένουν είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η κατάργηση του συνδικαλιστικού νόμου. Παράλληλα, ζητούν να μην υπάρξει καμία κατάργηση προηγούμενων Μνημονιακών ρυθμίσεων, απορρίπτοντας ουσιαστικά, το αίτημα της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το κουαρτέτο δεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα πριν το τελευταϊο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα, ο στόχος της συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να απομακρύνεται.