Νέα ρύθμιση για μικρές επιχειρήσεις με οφειλές έως και 30.000 ευρώ

Νέα ρύθμιση για μικρές επιχειρήσεις με οφειλές έως και 30.000 ευρώ

Ποια είναι τα αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογείται ο κάθε οφειλέτης.

Ενα σύστημα προσδιορισμού των δυνατοτήτων του οφειλέτη μέσα από την αναβάθμιση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο τη ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία που φτάνουν τις 20.000 με 30.000 ευρώ.

Με τις οφειλές να αγγίζουν ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ, το υπ. Εργασίας κατέληξε ότι παράλληλα με το κυνήγι των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, κύριος στόχος παραμένει η αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως επισήμαναν πρόσφατα οι δανειστές για να υπάρξει ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό σύστημα είσπραξης οφειλών χωρίς πρόσθετη γραφειοκρατία και πρωτίστως χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, θα πρέπει τα μικρά χρέη να αποσυνδεθούν από τη δύσκολη αυτή διαδικασία που θα ισχύσει για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά χρέη.

«Στόχος είναι να προνοήσουμε για τα περίπτερα και τις χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς οι μεγάλες –τύπου Μαρινόπουλου– θα ενταχθούν στην προωθούμενη ρύθμιση του υπ. Οικονομίας», δήλωσε στην Καθημερινή υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι θα απαιτούνταν χρόνια να φθάσουν στα χέρια των μεσολαβητών όλες οι υποθέσεις για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο αρμόδιος υφ. Εργασίας Τ. Πετρόπουλος προβλέπει ακόμη μια σειρά από αντικειμενικά κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογείται ο κάθε οφειλέτης, όπως είναι το ύψος του χρέους, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δημιουργήθηκε η οφειλή, αλλά και η προοπτική της επιχείρησης.

Μάλιστα, η ρύθμιση θα αξιολογείται και ενδεχομένως να επανακαθορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να διαπιστώνεται αν οι αρχικές συνθήκες εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ θα ελέγχεται ενδελεχώς εάν κάποιο μέρος της οφειλής δεν είναι πραγματικό ή επιβλήθηκε μέσω προσαυξήσεων χωρίς να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.