Ποια χώρα που κανείς δεν το περιμένει θα έχει φέτος ανάπτυξη 7,2%

Ποια χώρα που κανείς δεν το περιμένει θα έχει φέτος ανάπτυξη 7,2%

Μπορεί να βρίσκεται σε συνεχή εμπόλεμη κατάσταση εδώ και χρόνια, όμως οι αριθμοί δείχνουν θεαματική αλλαγή.

Το Ιράκ, με την πληγή του πολέμου ακόμα ανοιχτή, έχει αρχίσει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια.

Σύμφωνα με το CNBC, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομία του Ιράκ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 7,2% φέτος – ρυθμός υπερδιπλάσιος του μέσου όρου ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή.

Πάντως, η χώρα έχει ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει, όπως την τρομοκρατική δράση του Ισλαμικού Κράτους που έχει σαρώσει ένα μεγάλο μέρος του βόρειου και δυτικού Ιράκ.

Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου είναι σαφώς χαμηλότερες απ’ ό,τι ήταν το πρώτο μισό της δεκαετίας. «Η πτώση του πετρελαίου στα 30 δολάρια ήταν καταστροφική για μια χώρα που αναπτυσσόταν όπως το Ιράκ, ιδιαίτερα εφόσον το πετρέλαιο είχε βρεθεί και πάνω από τα 100 δολάρια» είπε ο Σουάν Τάχα, ιδρυτής της Rabee Securities με έδρα στη Βαγδάτη.

Όμως, οι ειδικοί αναμένουν το Ιράκ να τα πάει καλύτερα εν μέσω χαμηλών τιμών πετρελαίου σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει βασιστεί στις υψηλές τιμές πετρελαίου για να υποστηρίξει τον προϋπολογισμό της.

Με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου να κινούνται κάτω απ’ τα 50 δολάρια το βαρέλι, «αυτή είναι μια καλή τιμή ώστε να δώσει μια ανάσα αλλά και να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να μην εξαρτάται απ’ αυτό» είπε ο Τάχα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει χορηγήσει στη χώρα ένα δάνειο 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δώσει ώθηση στην οικονομική σταθερότητα, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά με εν δυνάμει επενδυτές.

Το CNBC αναφέρει ότι το χρέος του Ιράκ αναμένεται να πέσει κάτω απ’ το 79% του ΑΕΠ του φέτος και οι καθυστερήσεις πληρωμών σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες αναμένεται να μειωθούν από τις 220 ημέρες στις 120 ημέρες.

Πάντως, για την ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν για την τρέχουσα αστάθεια στη χώρα. Ιρακινά στρατεύματα και Κούρδοι μαχητές προωθούνται στη Μοσούλη, σε μια προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης από τον ISIS. Παρά τους πλούσιους φυσικούς πόρους, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα απαιτηθούν χρόνια για να πάρει μπρος η χώρα.

«Αν και το Ιράκ έχει τους φυσικούς πόρους για να ικανοποιήσει κάποια απ’ τα κριτήρια που απαιτούνται για το στάτους της αναδυόμενης αγοράς, σε κάποια άλλα απέχει πολύ ακόμα. Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί ως και μια δεκαετία προτού όλο αυτό αποτελέσει πραγματικό ενδεχόμενο» επισημαίνει ο Άλαν Κάμερον, οικονομολόγος της Exotix Partners.