Το μήνυμα των θεσμών: Ψηφίστε τα μέτρα για να επιστρέψουμε

Το μήνυμα των θεσμών: Ψηφίστε τα μέτρα για να επιστρέψουμε

Πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση να κάμψει τις αντιστάσεις Ευρώπης και ΔΝΤ στο Eurogroup της Πέμπτης.

Δύσκολα θα δεχθούν να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει πριν ότι θα ψηφίσει τα μέτρα ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ, που ζητεί το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ.

Η παρουσίαση των ελληνικών θέσεων και προτάσεων στο Eurogroup της Πέμπτης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία θα περιλαμβάνει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη μόνο για ένα έτος μετά το 2018, δηλαδή μόνο για το 2019, χωρίς ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων, δεν ικανοποιεί ούτε το ΔΝΤ, αλλά ούτε και τους Ευρωπαίους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επαναλάβουν το μήνυμα ότι ο κόφτης πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως την υποχρέωση περικοπής των υφιστάμενων κύριων συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Ωστόσο, και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να συγκεκριμενοποιήσει τις δεσμεύσεις του κόφτη, το ΔΝΤ ζητεί να προ-ψηφιστούν όχι μόνο τα μέτρα του 2019 και του 2020, αλλά να ληφθούν και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018, καθώς υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό περίπου στα 700 εκατ. ευρώ.

Πηγές γης Ευρωζώνης, πάντως, θέτουν ως ορόσημο την 20η Φεβρουαρίου, τονίζοντας με νόημα πως εάν μέχρι τότε δεν επιτευχθεί συμφωνία η χώρα εισέρχεται σε επικίνδυνη ζώνη, με πολλούς να ανησυχούν για επανάληψη μιας νέας, όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά, “βαρουφακειάδας”.

Διαβάστε ακόμη: Επώδυνα μέτρα τώρα με αντάλλαγμα νέες παρεμβάσεις στο χρέος