Συμβιβασμός και όχι εκλογές

Συμβιβασμός και όχι εκλογές

Με στόχο την πολιτική συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου ώστε ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ κινείται η κυβέρνηση.

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Η ώρα για να κάνουν τα απαραίτητα βήματα και οι εταίροι για το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει φτάσει», σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η συζήτηση που «καίει» το Μαξίμου αφορά την επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τις διαρροές που υπάρχουν να αναφέρουν πως η έκθεση κάνει λόγο για εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν προβλεφθεί από το 2018 και μετά. Στην έκθεση θα τονίζεται ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που περιμένουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να ξεκαθαρίσει σε ένα μεγάλο βαθμό το τοπίο για το ποιος θα είναι ο ρόλος του Ταμείου από εδώ και πέρα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου και οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να διαμορφώσουν ανάλογα την στρατηγική τους.

Αν και τα περιθώρια που αφήνει η Ουάσινγκτον είναι πολύ στενά από την Ηρώδου Αττικού ελπίζουν ακόμα και τώρα πως η εικόνα της ελληνικής οικονομίας με τα πλεονάσματα του 2016 ενδεχομένως διαφοροποιήσουν τις πάγιες απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ταμείου για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο περιμένει μέσα στα επόμενα 24ωρα μια σαφή τοποθέτηση από τους εταίρους για τις προθέσεις τους έτσι ώστε συνολικά η κυβέρνηση να μπορεί να οργανώσει την τελική της αντιπρόταση. Είναι ξεκάθαρο και από το Μέγαρο Μαξίμου πως περιθώρια για υποχωρήσεις υπάρχουν αρκεί «να μην γίνουν βήματα πίσω σε ζητήματα αρχών». Αυτή είναι η γραμμή που θέλει να ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας και όχι η σύγκρουση με τους δανειστές που θα οδηγούσε σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση και ενδεχομένως σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξουν απανωτές συνεδριάσεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου με σύγκληση και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να μην «ανοίγουν τα χαρτιά τους», όμως είναι πολλά τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αρχίσει να αποδέχονται τη νομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου ως ένδειξη καλής θέλησης για το σύντομο κλείσιμο της αξιολόγησης.  Μεγάλο ρόλο για τις τελικές αποφάσεις θα παίξει το «παζάρι» που θα γίνει με τους θεσμούς σε ζητήματα, όπως η μείωση των συντάξεων, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και τα εργασιακά για τα οποία η Αθήνα είναι ξεκάθαρο πως θέλει να βάλει στις «αποσκευές της» όσα περισσότερα μπορεί. Αυτό που βλέπουν στην κυβέρνηση είναι πως η πολιτική διαχείριση της μείωσης του αφορολόγητου είναι πιο εύκολη σε σχέση με αυτή της μείωσης των συντάξεων.

Από την κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποίηση από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα και ειδικότερα από τη βούληση που έδειξαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να ληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο.

Αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν σημαντική την πίεση που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος από τη μεριά των σοσιαλδημοκρατών που διαφοροποιούνται από τα σενάρια grexit τα οποία καλλιεργεί για άλλη μια φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτό το σκηνικό μπορεί να αλλάξει εις βάρος της Ελλάδας στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετατρέψει ως προεκλογική σημαία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Μέγαρο Μαξίμου: Γιατί πήγε ο Τσίπρας στο Παρίσι

Πηγή: News247