Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Τσίπρας βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Ο Τσίπρας βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις»
Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves the European Commission headquarters after a meeting with the European Commission, the International Monetary Fund (IMF), the European Central Bank (ECB) and the bloc's rescue fund in Brussels, Belgium June 24, 2015. Tsipras wrestled with creditors demanding changes to his proposed tax and reform plans on Wednesday in a last-minute race to clinch a deal to which euro zone finance ministers could agree. REUTERS/Yves Herman - RTR4YSR7

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην έλευση των θεσμών στην Αθήνα και στις διαπραγματεύσεις τις οποίες θεωρεί δύσκολες και βαρετές.

Ρεπορτάζ της Berliner Morgenpost αναφέρεται στην έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις τις οποίες θεωρεί ότι «θα μπορούσαν να είναι δύσκολες και βαρετές…Θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2016 ωστόσο καθυστέρησαν για διάφορους λόγους». Η εφημερίδα αναφέρεται στη γνωστή διαφωνία για το μελλοντικό ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διαπιστώνοντας πάντως ότι «σε αυτό το σημείο υπήρξε ένας συμβιβασμός μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά η ελάφρυνση θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, όταν θα είχαν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις».

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν αμφιβολίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση του προγράμματος….Και ενώ άλλες χώρες σε κρίση που έλαβαν παρόμοια πακέτα βοήθειας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος τα κατάφεραν με την πρώτη, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν τμήματα των δυο πρώτων προγραμμάτων αλλά είτε δεν υλοποιήθηκαν καθόλου είτε εν μέρει. Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο σε πρόσφατη έκθεσή του διαπιστώνει ότι η αιτία για την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει κυρίως να αναζητηθεί ‘στην  έλλειψη προθυμίας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τόσο εκ μέρους των πολιτικών αλλά και των πολιτών‘».