60 χρόνια ΕΕ: Τα εμπόδια και το μέλλον που έρχεται

60 χρόνια ΕΕ: Τα εμπόδια και το μέλλον που έρχεται
Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, (2-Α), επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επίτροπής στην Αθήνα Πέτρος Καρβούνης (3-A), ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα Λουϊτζι Μάρα (1-Α) και ο πρέσβης της Μάλτας (4-A) στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της περιοδεύουσας Έκθεσης με τίτλο "EVER CLOSER UNION - The Legacy of the Treaties of Rome for Today’s Europe” η οποία γίνεται με αφορμή τον εορτασμό της 60ης επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, Τρίτη 21 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ever Close Union- The Legacy of the Treaties of Rome for Today’s Europe», με αφορμή την επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. 

«Να υπενθυμίσουμε στους νέους, πώς ξεκίνησε το ταξίδι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προχωρήσουμε ενωμένοι, με υπερηφάνεια για το παρελθόν και ελπίδα για το μέλλον, έχοντας ως καλύτερο εργαλείο την ΕΕ», ήταν το μήνυμα που έστειλαν όλοι οι ομιλητές σήμερα από τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης «Ever Close Union- The Legacy of the Treaties of Rome for Today’s Europe», με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από τη Συνθήκη της Ρώμης.

Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο συνδεδεμένο μέλος και βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, σημείωσε ο γενικός διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ι. Μεταξάς, τονίζοντας ότι η ΕΕ παραμένει «παγκόσμιος πόλος σταθερότητας και ανάπτυξης» και υπόδειγμα λειτουργίας άλλων διεθνών οργανισμών. Ο κ. Μεταξάς, που αντικατέστησε τον Αν. υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο, πρόσθεσε ότι ζούμε κρίσιμες στιγμές, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορέσουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και να τις συνθέσουμε ώστε να υπερβούμε την κρίση αξιοπιστίας». Εξέφρασε την προσδοκία, ότι όπως και στο παρελθόν, η ΕΕ θα ξεπεράσει τα εμπόδια και θα βγει πιο ισχυρή μετά την ολοκλήρωση του Brexit.

«Κινδυνεύουμε να υψώσουμε ξανά τείχη, όταν αγωνιστήκαμε για να πέσουν», είπε ο πρέσβης της Ιταλίας, Εφίσιο Λουίτζι Μάρας στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για την έκθεση. «Ζητήσαμε υπερβολικά από τις Βρυξέλλες και δεν κάναμε εμείς αρκετά μεταξύ μας, αν και οι Βρυξέλλες ευθύνονται για μια βαριά διαδικασία χωρίς διαφάνεια», τόνισε, για να καταλήξει: «όχι να κάψουμε και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην ΕΕ, είναι το καλύτερο εργαλείο για ένα καλύτερο μέλλον». «Να διατηρήσουμε τα επιτεύγματα και να υπενθυμίσουμε στους νέους πώς ξεκίνησε το ταξίδι», είπε ο πρέσβης της προεδρεύουσας στην ΕΕ Μάλτας Τζόζεφ Κουσιέρι και πρόσθεσε ότι ο μεγάλος στόχος ήταν ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισότητα για όλους. «Πρέπει να δούμε το παρελθόν με υπερηφάνεια και το μέλλον με ελπίδα».

Την πεμπτουσία του ευρωπαϊκού διλήμματος, άγγιξε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, λέγοντας ότι «μετά τη δεκαετία του ’80, η ΕΕ απέκτησε αρμοδιότητες που φτάνουν στην καρδιά της εθνικής κυριαρχίας και θέτουν εν αμφιβόλω τα όρια του εθνικού κράτους: Ως τότε μιλάγαμε για σιτηρά και τυριά και κάναμε μαραθώνιες συνομιλίες για τα αγροτικά προϊόντα. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα κοινό νόμισμα, το ευρώ, ανατέθηκε σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς η φύλαξη των συνόρων, η ΕΕ τον Μάιο του 2010 εφηύρε μηχανισμούς και εκατοντάδες εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, ενώ απέκτησε αρμοδιότητες και στο μεταναστευτικό. Οι πολίτες θέλουν περισσότερη διαφάνεια γιατί αλλάζουμε», είπε, σημειώνοντας ότι αυτή την αλλαγή προετοιμάζουν τα πέντε σενάρια Γιούνκερ. «Ο ίδιος δεν πήρε θέση για να μην καπελώσει τη συζήτηση, την οποία άνοιξε σε διαβούλευση», ανέφερε ο κ. Καρβούνης, για να υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει κακό σενάριο», καθώς και από το υπ’ αριθμόν «3» κανείς δεν αποκλείεται.

Ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η ΕΕ είναι σήμερα αντιμέτωπη με μια «πολυκρίση», που έχει οδηγήσει σε μια «κρίση νομιμοποίησης». Τα επιτεύγματα της ΕΕ θεωρούνται δεδομένα και οι πολίτες αποστασιοποιούνται ενώ οι κυβερνήσεις οικειοποιούνται τα καλά της ευρωπαϊκής πολιτικής και τα κακά τα φορτώνουν στις Βρυξέλλες. Πυξίδα μας είναι το σενάριο «5», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, που σημαίνει ότι «προχωράμε όλοι μαζί για όλα». Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο σε μια μεταβατική φάση «να δούμε» και το σενάριο «3» αλλά χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς τη δημιουργία κλειστών κλαμπ. Η Ελλάδα, είπε καταλήγοντας, πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα, γιατί αν αυτό δεν συμβεί «θα είναι η αφετηρία στην επιστροφή της Ελλάδας στις χειρότερες σελίδες της ιστορίας των Βαλκανίων».

Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ανοίγοντας ως οικοδεσπότης τις εργασίες της εκδήλωσης, υπενθύμισε ότι η ΕΕ αποτελεί παράδειγμα για την παγκόσμια κοινότητα, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει γίνει απόμακρη και δυσνόητη. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ άνοιξε έναν ουσιαστικό διάλογο και ελπίζουμε ότι με συγκλίσεις και συμβιβασμούς θα ληφθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις», είπε για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και να συμβάλει στην ανανέωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τ. Κουράκης. Την εκδήλωση των εγκαινίων συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Ιταλίας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτου της Αθήνας. Η έκθεση είναι ιστορικού χαρακτήρα και τεκμηρίωσης που περιλαμβάνει σχόλια, επεξηγηματικές πινακίδες και ιστορικά έγγραφα προερχόμενα από τα Αρχεία του Πανεπιστημιακού Ευρωπαϊκού  Ινστιτούτου, των Υπουργείων Εξωτερικών της Ιταλίας και των άλλων Κρατών Μελών, ως μαρτυρία της εξέλιξης του σχεδίου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των τελευταίων 60 ετών. Η Έκθεση θα είναι επισκέψιμη από τις 21 έως τις 29 Μαρτίου στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και από τις 31 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου, στην Κρατική Ιταλική Σχολή Αθηνών και στην συνέχεια στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Διαβάστε ακόμη: Η επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση της Ελλάδας