Το μανιφέστο της Μέι και οι μεγάλες υποσχέσεις

Το μανιφέστο της Μέι και οι μεγάλες υποσχέσεις

«Το Brexit θα καθορίσει τη θέση μας στον κόσμο, την οικονομική ασφάλεια και τη μελλοντική μας ευημερία», γράφει ο επίλογος της Τερέζα Μέι.

Oι Συντηρητικοί παρουσίασαν την Πέμπτη το μανιφέστο τους, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να υπόσχεται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, ξεκινώντας από την υλοποίηση του Brexit και την κοινωνική πρόνοια.

«Τα επόμενα πέντε χρόνια είναι τα πιο δύσκολα που έχει αντιμετωπίσει η Βρετανία όσο είμαι ζωντανή. Το Brexit θα μας καθορίσει: τη θέση μας στον κόσμο, την οικονομική μας ασφάλεια και τη μελλοντική μας ευημερία» γράφει στον πρόλογο η κα. Μέι.

Οι Τόρις είναι το τελευταίο βρετανικό κόμμα που παρουσίασε το μανιφέστο του ενόψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου, με τον τίτλο «Μπροστά, Μαζί».

Η κα. Μέι κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δεσμεύσεων των Συντηρητικών τόνισε πως ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της οικονομίας και η υλοποίηση του Brexit.

Διαβάστε επίσης: «Βροχή» προειδοποιήσεων στη Μ. Βρετανία για το Brexit

Συγκεκριμένα, η ίδια τόνισε πως οι πέντε προτεραιότητες είναι: μια ισχυρή οικονομία, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit, η επίλυση των «διαχρονικών» κοινωνικών διαιρέσεων, η απάντηση στις προκλήσεις της γήρανσης του πληθωρισμού και την αξιοποίηση των τεχνολογικών αλλαγών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το μανιφέστο περιλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση της εισροής μεταναστών στο επίπεδο των «δεκάδων χιλιάδων», προβλέποντας μάλιστα ότι οι εταιρείες που θα προσλαμβάνουν ξένους θα πληρώνουν παραπάνω.

Όσον αφορά το θέμα του λογαριασμού του Brexit, η κα. Μέι θα «επιτύχει έναν δίκαιο διακανονισμό στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου». Υποσχέθηκε επίσης μια «βαθιά και ειδική» εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε επίσης: Το Brexit, η επόμενη μέρα και ο λογαριασμός των 60 δισ. ευρώ

Μειώνεται η ψαλίδα από τους Εργατικούς

Το Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων επί των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, αρκετές ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά σε επίπεδο που θα της εξασφάλιζε ευρεία πλειοψηφία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Ipsos MORI που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην πρόθεση ψήφου οι Τόρις διατηρούν σταθερά το ποσοστό τους στο 49%, αλλά οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί αύξησαν τις δυνάμεις τους κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 34% σε σχέση με πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας του Λονδίνου Evening Standard.

Το ποσοστό αποδοχής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών μειώθηκε κατά το ήμισυ στο 7%, ενώ εκείνο του αντιμεταναστευτικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε μόλις στο 2%.

Διαβάστε επίσης: Έρχεται μαζική φυγή τραπεζών από τη Βρετανία λόγω Brexit

“Το ενδιαφέρον που επικεντρώθηκε στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών ενδεχομένως να τους βοήθησε αυτή την εβδομάδα, αλλά σε πολλά ζωτικής σημασίας ζητήματα όπως εκείνο της ηγεσίας, οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να τους τοποθετούν πολύ πίσω από τους Συντηρητικούς”, εξηγεί ο Γκίντεον Σκίνερ, ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών δημοσκοπήσεων της εταιρείας Ipsos MORI.