Open Homes: Η νέα πλατφόρμα της Airbnb για τους πρόσφυγες

Open Homes: Η νέα πλατφόρμα της Airbnb για τους πρόσφυγες

Επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εγγραφεί για να φιλοξενήσει κάποιον άνθρωπο που το έχει ανάγκη.

Εδώ και χρόνια, ο γίγαντας του διαμοιρασμού κατοικιών Airbnb ασχολείται με ένα παράλληλο πρότζεκτ. Συγκεκριμένα, ζητάει από τους ιδιοκτήτες να προσφέρουν προσωρινή στέγη δωρεάν σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης.

Τώρα, η εταιρεία παρουσίασε μια νέα φιλόδοξη πλατφόρμα για να ενοποιήσει αυτές τις προσπάθειες κάτω από μια νέα ομπρέλα και για να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες κατοικιών να φιλοξενούν ανθρώπους που το έχουν ανάγκη με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο φιλοξενούν επί πληρωμή ταξιδιώτες – χρήστες της Airbnb.

Η πλατφόρμα, η οποία ονομάζεται Open Homes, επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εγγραφεί για να φιλοξενήσει κάποιον άνθρωπο που το έχει ανάγκη – προσφέροντας όλη την κατοικία ή μέρος της. Ένα επίλεκτο σύνολο μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλων υπηρεσιών μπορούν, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα για να αναζητήσουν προσωρινή στέγη για εκείνους που το έχουν ανάγκη. Οι οργανισμοί αυτοί είναι υπεύθυνοι για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των υποψήφιων ενοίκων, την επιλογή των καλύτερων λύσεων στέγασης βάσει των προτιμήσεων και των αναγκών των ατόμων αυτών, και την ολοκλήρωση της κράτησης.

Με άλλα λόγια, όλο αυτό λειτουργεί σαν μια κανονική κράτηση στην πλατφόρμα Airbnb, μόνο που η κράτηση δεν κοστίζει κάτι· ο μόνος που μπορεί να κάνει την κράτηση είναι οι προεπιλεγμένοι οργανισμοί· και η Airbnb δεν έχει κάποιο οικονομικό όφελος απ’ όλο αυτό.

Η εταιρεία έχει δωρίσει εργατοώρες και εξειδικευμένη γνώση κατά την ανάπτυξη της πλατφόρμας, ενώ έχει παράλληλα κάνει και δωρεές σε χρήμα στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αλλά αυτοί που πραγματικά κάνουν τη διαφορά είναι οι ιδιοκτήτες. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 6.000 διαθέσιμες κατοικίες με μηδενικό τίμημα στην πλατφόρμα, σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η ιστοσελίδα προσδιορίζει τέσσερις τομείς ανάγκης: πρόσφυγες· φυσικές καταστροφές· ιατρική ανάγκη· και άστεγοι. Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρονική διάρκεια διάθεσης της κατοικίας, αλλά η βασική ιδέα είναι οι πρόσφυγες να μπορούν να μείνουν από κάμποσες νύχτες έως μερικές εβδομάδες.

Η πλατφόρμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ανθρώπων που δεν ήταν ήδη εγγεγραμμένοι στην Airbnb αλλά επιθυμούν να διαθέσουν δωρεάν τον χώρο τους για καλό σκοπό.

«Αυτός είναι ένας εντελώς νέος τρόπος προσφοράς προς αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο» λέει ο Τζο Γκέμπια, συνιδρυτής της Airbnb, ο οποίος έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του τα τελευταία χρόνια συντονίζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.