Live: Η «μάχη» του προϋπολογισμού στη βουλή

Live: Η «μάχη» του προϋπολογισμού στη βουλή
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (3Α) με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλέιδη Τσακαλώτο (Α) και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (2Α) στα έδρανα ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) κατεβαίνει από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, Αθήνα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ολοκληρώνεται η διαδικασία στη βουλή με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Ζωντανή εικόνα.

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 βρίσκεται η βουλή όπου το βράδυ της Τρίτης αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Με βάση τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, για το 2018 προβλέπεται:

– ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης 2,5% του ΑΕΠ,

– η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω στο 18,4%,

– το δημόσιο χρέος να διαμορφωθεί στο 179,8% του ΑΕΠ (332 δισ. ευρώ) και

– το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,82% του ΑΕΠ.

Στην άνοδο του ΑΕΠ αναμένεται να συμβάλουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% (από +0,9% φέτος) και της δημόσιας κατανάλωσης κατά 0,2% (από +0,9% φέτος), ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 11,4% (από +5,1% φέτος), οι εισαγωγές θα αυξηθούν κατά 3,8% και οι εξαγωγές κατά 4,6%.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 7,051 δισ. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη του στόχου αυτού οι φορολογούμενοι θα βάλουν για ακόμη έναν χρόνο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού η λιτότητα συνεχίζεται μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Τα νέα μέτρα που έρχονται

Το «πακέτο» των μέτρων για το 2018 περιλαμβάνει:

1. Μείωση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ.

2. Μη τιμαριθμική αναπροσαρμογή συντάξεων για εξοικονόμηση 328 εκατ. ευρώ.

3. Αλλαγή τρόπου υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, όπου στα έσοδα θα συμπεριλαμβάνονται και οι εισφορές, για την είσπραξη επιπλέον 59 εκατ. ευρώ (124 εκατ. το 2019).

4. Κατάργηση απαλλαγής 50% για οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα, που θα αποφέρουν στο Δημόσιο 13 εκατ. ευρώ.

5. Φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, που θα αποφέρουν 74 εκατ. ευρώ

6. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας (Airbnb) για την είσπραξη 48 εκατ. ευρώ.

7. Κατάργηση απαλλαγής ιατρικών δαπανών, που θα στοιχίσει στους φορολογούμενους 121 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της σχετικής φοροαπαλλαγής ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

8. Κατάργηση έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, με κόστος για μισθωτούς και συνταξιούχους 68 εκατ. ευρώ.

9. Κατάργηση αφορολόγητου 25% σε βουλευτές-δικαστικούς, για την είσπραξη 44 εκατ. ευρώ.

10. Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία.

11. Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.

12. Αυστηρότερη εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα.

Για το 2018 μειωμένες θα είναι και οι δαπάνες του προϋπολογισμού καθώς προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 48,438 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 916 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, κυρίως λόγω της μείωσης της δαπάνης τόκων, της επανεκτίμησης της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου, της μείωσης του ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ, της επανεκτίμησης των αποδιδόμενων πόρων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και της επανεκτίμησης των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης.