Το Orange Grove στο πλευρό του ελληνικού επιχειρείν με 149 επιχειρηματικές ομάδες

Το Orange Grove στο πλευρό του ελληνικού επιχειρείν με 149 επιχειρηματικές ομάδες

Από το 2013 που ξεκίνησε το Orange Grove, έχουν φιλοξενήθει 149 επιχειρηματικές ομάδες, από τις οποίες το 53% είναι ακόμη ενεργές.

Το Orange Grove – η πρότυπη επιχειρηματική θερμοκοιτίδα που δημιούργησε η Ολλανδική πρεσβεία – και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια (ιδρύματα και χορηγίες επιχειρήσεων), μέσα στην 5ετία λειτουργίας του έχει κατορθώσει να συνδεθεί με το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και παράλληλα να φέρει σε επαφή την ελληνική κοινότητα με ξένα οικοσυστήματα και παράγοντες.

Σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε η Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα, ο πρέσβης κ. Caspar Veldkamp ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι από το 2013 που ξεκίνησε το Orange Grove, έχουν φιλοξενήθει 149 επιχειρηματικές ομάδες, από τις οποίες το 53% είναι ακόμη ενεργές και συνεχίζουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και το 23% φιλοξενούνται ακόμη στην επιχειρηματική θερμοκοιτίδα.

Επίσης 9 καινοτόμες επιχειρήσεις κατόρθωσαν να χρηματοδοτηθούν από επενδυτές, προσελκύοντας συνολικά κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Το 15% των νεοφυών εταιρειών που μπήκαν στο πρόγραμμα κατάφεραν να έχουν ροή εσόδων και το 30% των εταιρειών που παραμένουν ενεργές είχαν έσοδα 650.000 ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Και οι επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο Orange Grove δημιούργησαν 130 νέες θέσεις εργασίας, πλήρους και μερικής απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των ιδρυτών των επιχειρήσεων. Οι τομείς δραστηριοποίησης των εν λόγω επιχειρήσεων καλύπτουν ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αλλά ωστόσο το 75% ανήκει στον τεχνολογικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Orange Grove παρέχει προς τις επιχειρήσεις υπηρεσίες που αφορούν στην καθοδήγηση τους, τη δικτύωση και την επιμόρφωση, με πλήθος ξένων και Ελλήνων εθελοντών να παρέχουν mentoring. H Ολλανδική Πρεσβεία μετά την θετική αξιολόγηση του εγχειρήματος του Orange Grove, πρόκειται να επεκτείνει το μοντέλο αυτό και σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, δημιουργώντας αντίστοιχα Orange Corners. Αναφορικά με την Ελλάδα σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της για την ανάπτυξη του προγράμματος, στηρίζοντας τόσο την θερμοκοιτίδα που λειτουργεί στην Αθήνα, όσο και ειδικά σεμινάρια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια – η αρχή έγινε προσφάτως από το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Ολλάνδός πρέσβης τόνισε την πεποίθηση τους για το ταλέντο και τις ικανότητες της ελληνικής δημιουργικότητας και επεσήμανε πως μετά από 8 χρόνια κρίσης, η προσοχή της Πολιτείας αλλά και της κοινωνίας πρέπει να στραφεί στην πραγματική οικονομία. Αναγνώρισε όμως ότι με τις πρωτοβουλίες στήριξης νέων εν δυνάμει επιχειρηματιών δεν μπορεί να αλλάξει το πρόσημο της ελληνικής οικονομίας, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα σαφές παράδειγμα για το μέγεθος των δυνατοτήτων και τις ευκαιρίες που υπάρχουν.

Ο κ. Veldkamp που εκπροσωπεί την τέταρτη παγκοσμίως «πρωταθλήτρια» οικονομία ως προς την ανταγωνιστικότητα της και την πρώτη στην Ευρώπη, σημείωσε ότι αυτές οι επιτυχίες δεν έγιναν σε μια νύχτα. Για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ανάφερε ότι χρειάζεται προσήλωση στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους.

Και πρόσθεσε πως αν και μεγάλες ολλανδικές επιχειρήσεις διατηρούν στην Ελλάδα θέση (Friesland, Αθηναική Ζυθοποία κτλ), όμως η χώρα δεν είναι σήμερα σε θέση να προσελκύσει νέες μεγάλης κλίμακας επενδύσεις (green field), εξαιτίας των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας, που την καθιστούν μη ανταγωνιστική. Και υποστήριξε πως η χώρα θα γίνει κανονική «όταν κινηθεί η πραγματική οικονομία, αρθούν οι στρεβλώσεις και υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, που θα της επιτρέψουν να γίνει ανταγωνιστικότερη».