Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ να της επιτρέψουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου

Η Τουρκία πιέζει τις ΗΠΑ να της επιτρέψουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου
epa07477393 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks after local elections in Istanbul, Turkey, 31 March 2019. Some 57 milion people voted in local elections in Turkey's capital and the country's overall 81 provinces. EPA/TOLGA BOZOGLU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ουάσινγκτον, ωστόδο, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις εξαιρέσεις που χορηγήθηκαν πέρυσι σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου.

Η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτρέψουν στο τουρκικό διυλιστήριο Tupras, το μεγαλύτερό της εισαγωγέα πετρελαίου, να συνεχίσει να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν χωρίς να υπόκειται σε κυρώσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις εξαιρέσεις που χορηγήθηκαν πέρυσι σε αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και ζήτησε οι αγοραστές να σταματήσουν τις αγορές έως την 1η Μαΐου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Η απόφαση ήταν αυστηρότερη από ό,τι αναμενόταν και επηρεάζει αρκετούς βασικούς εισαγωγείς, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση στην Ουάσινγκτον να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς κυρώσεις.