Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μελίντα Γκέιτς με θέμα την ενδυνάμωση των γυναικών

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μελίντα Γκέιτς με θέμα την ενδυνάμωση των γυναικών
epa07308475 Melinda Gates, Co-Chair of the Bill and Melinda Gates Foundation makes her speech on the opening of the 2nd edition of the Rendez-Vous de Bercy at the Economy ministry in Paris, France, 22 January 2019. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακόμα και γι’ αυτήν ήταν δύσκολο να πείσει τον άντρα της, Μπιλ, να αναλάβει ένα μέρος απ’ τις δουλειές του σπιτιού.

του Michal LevRam

Το νέο βιβλίο της Melinda Gates, «The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World» («Η Στιγμή της Ανύψωσης: Πώς η Ενδυνάμωση των Γυναικών Αλλάζει τον Κόσμο»), παίρνει τους αναγνώστες σε ένα ταξίδι σε όλους εκείνους τους τομείς όπου το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates προσπαθεί να επιφέρει θετική αλλαγή.

Όμως, ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια του βιβλίου της, με τίτλο «The Silent Inequality» («Η Σιωπηλή Ανισότητα»), λαμβάνει χώρα στο κατώφλι του δικού της σπιτιού. Η Gates γράφει με τρόπο δυναμικό για τον δυσανάλογο όγκο της αποκαλούμενης «απλήρωτης εργασίας» που επιτελούν εκατομμύρια γυναίκες κάθε μέρα, από το μαγείρεμα και την καθαριότητα έως τη φροντίδα των παιδιών.

Το φαινόμενο είναι κάτι που και η ίδια έχει συναντήσει στο σπίτι της, και στο συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου η Gates αναφέρεται στις προσπάθειες που κατέβαλαν αυτή και ο σύζυγός της Bill Gates – ο γνωστός ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft – για να επιτύχουν ισότητα στο σπίτι.

Η Gates είναι η πρώτη που παραδέχεται ότι υπήρξε απίστευτα προνομιούχα στη ζωή της. Όμως, η προσωπική της επαφή με την ανισότητα της απλήρωτης εργασίας ενισχύει το επιχείρημά της σχετικά με την καθολικότητα και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

«Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο δαπανούν περισσότερες από τις διπλάσιες ώρες απ’ ό,τι οι άνδρες σε απλήρωτη εργασία», γράφει η Gates. «Όμως, το φάσμα των ανισοτήτων είναι ευρύ». Στις φτωχότερες χώρες, οι γυναίκες τείνουν να ξοδεύουν ακόμα περισσότερο χρόνο σε απλήρωτη εργασία, εμβαθύνοντας το χάσμα μεταξύ των ευκαιριών που έχουν αυτές έξω από το σπίτι και των ευκαιριών που έχουν οι άνδρες γύρω τους.

Σε ένα χαρακτηριστικό (και ξεκαρδιστικό) απόσπασμα, η Gates γράφει για το πώς, όταν η κόρη της, Jenn, ήταν στο νηπιαγωγείο, έπρεπε να την πηγαινοφέρνει κάθε μέρα με το αμάξι – ένα σαραντάλεπτο τη φορά. Η Gates μοιράστηκε με τον σύζυγό της τον εκνευρισμό της που έπρεπε να ξοδεύει κάθε μέρα τόσο πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο και αυτός προσφέρθηκε να πηγαίνει ο ίδιος την κόρη τους κάποιες φορές. Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, η Gates άρχισε να παρατηρεί περισσότερους μπαμπάδες να κάνουν το ίδιο, και έτσι πήγε σε μια άλλη μαμά και τη ρώτησε τι συμβαίνει.

Και ιδού τι απάντησε η άλλη γυναίκα: «Όταν είδαμε τον Bill να φέρνει με το αμάξι τη μικρή, πήγαμε σπίτι και είπαμε στους συζύγους μας ότι “εφόσον ο Bill Gates φέρνει το παιδί του στο σχολείο μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο!”».