Η απειλή της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ βουλιάζει τις μετοχές κινεζικών εταιρειών και οδηγεί σε έξοδο τις αμερικανικές

Η απειλή της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ βουλιάζει τις μετοχές κινεζικών εταιρειών και οδηγεί σε έξοδο τις αμερικανικές
An investors checks share prices in a stock firm in Fuyang, east China's Anhui province on June 29, 2015. Chinese shares plunged in morning trading on June 29, extending losses from the past two weeks despite a surprise interest rate cut at the weekend. AFP PHOTO CHINA OUT (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
Προειδοποίηση και από την Ιαπωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει η αμερικανική πολιτική στην παγκόσμια οικονομία.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα σε τέτοιο βαθμό που περισσότερο από ένα τρίτο εξ αυτών εξετάζει το ενδεχόμενο να μετακομίσει αλλά όχι στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα μεταξύ των μελών του που δημοσιεύθηκε σήμερα, τα τρία τέταρτα των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι οι αυξήσεις των δασμών στα αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στις δραστηριότητές τους.

Εκτός από την αύξηση των δασμών, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής, πολλές εταιρείες δηλώνουν ότι είναι παράπλευρα θύματα της αντιπαλότητας μεταξύ των δύο δυνάμεων. Σχεδόν οι μισές από τις 250 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι από την προηγούμενη χρονιά είναι θύματα διάφορων αντιποίνων στην Κίνα, με το ένα πέμπτο από αυτές να σημειώνουν για παράδειγμα ότι έγιναν στόχος αυξημένων ελέγχων στα τελωνεία ή ότι καθυστέρησε πολύ ο εκτελωνισμός των προϊόντων τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τη νέα όξυνση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και την ανακοίνωση της νέας αύξησης των δασμών τόσο από το Πεκίνο όσο και από την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 35% των εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσε ότι εξετάζει μια στρατηγική «στην Κίνα για την Κίνα», δηλαδή να επενδύει στη χώρα μόνο για να εξυπηρετεί την τοπική αγορά και όχι για να εξάγει προς τις ΗΠΑ ή προς τρίτες χώρες.

Περισσότερο από το 40% των εταιρειών διευκρίνισε ότι έχει ήδη μεταφέρει τις εγκαταστάσεις παραγωγής του ή σκοπεύει να το κάνει, κατά προτίμηση στο Μεξικό ή στη νοτιοανατολική Ασία.

Αντίθετα με τις προσδοκίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μόνο το 6% των εταιρειών που απάντησε στην έρευνα δήλωσε ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει και πάλι εργοστάσια στις ΗΠΑ.

Παρά τα προβλήματα περισσότερες από τις μισές αμερικανικές εταιρείες δήλωσαν έτοιμες να υπομείνουν τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, αν αυτό επιτρέψει να αντιμετωπιστούν «τα δομικά προβλήματα» και να καταλήξουν σε δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού για τους ξένους επιχειρηματίες.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Σενζέν κινεζικής εταιρείας Hikvision Digital Technology Co Ltd, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο, υποχωρούν κατά 10% σήμερα, καθώς σύμφωνα με ένα δημοσίευμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ετοιμάζεται να την προσθέσει σε μια μαύρη λίστα που καταρτίζει.

Όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη Hikvision, ουσιαστικά να της απαγορεύσει να αποκτά και να αξιοποιεί αμερικανικά προϊόντα τεχνολογίας.

Την ίδια ώρα, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα προειδοποίησε ότι η αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είχε αρνητικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Ο Σούγκα υπογράμμισε ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται για τη ρύθμιση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών πρέπει να συνάδουν με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε έκανε τη δήλωση αυτή ώρες αφού ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η ένωση των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον ισχυρισμό του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά τον οποίο ορισμένα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά εγείρουν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το βλέμμα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας παραμένει καρφωμένο στην Ουάσινγκτον, εν αναμονή ενδεχόμενης αύξησης των δασμών.