Ο «χάρτης» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης την επόμενη μέρα του α’ γύρου

Ο «χάρτης» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης την επόμενη μέρα του α’ γύρου
Ψήφοι βρίσκονται μέσα σε κάλπη για τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 26 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, στις Περιφέρειες: Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Β. Αιγαίου, Δ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.

Σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας προηγείται η ΝΔ. Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες σε πέντε περιφέρειες, ενώ στη μια από αυτές, στην Κρήτη, εξελέγη από την πρώτη Κυριακή ο μοναδικός -μέχρι στιγμής- μη «γαλάζιος» περιφερειάρχης.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη Κυριακή εκλέγονται: στην Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας με το 61,99% των ψήφων, στην Περιφέρεια Κρήτης ο Σταύρος Αρναουτάκης με το 60,81% των ψήφων (ο οποίος κατέβηκε ως αυτόνομος, αλλά τον στήριξαν επίσης το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ), στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης (56,97%), στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός (55,42%), στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ο Γιώργος Χατζημάρκος (54,99%).

Όλοι τους είχαν εκλεγεί περιφερειάρχες και το 2014, εκτός του κ. Κασαπίδη, ο οποίος νίκησε από τον πρώτο γύρο τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη που στηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κρήτη, επανεξελέγη περιφερειάρχης ο Σταύρος Αρναουτάκης με 60,85 %, ο οποίος είχε την στήριξη του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, στις Περιφέρειες: Αττικής, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Β. Αιγαίου, Δ. Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας. Η πλέον οριακή διαφορά μεταξύ των δυο επικρατέστερων υποψηφίων αποτυπώνεται στην Πελοπόννησο με τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα (34,11%) και τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη (34,10%) να αναμετρώνται με διαφορά, από την 1η Κυριακή, 0,01%.

Η ΝΔ «διεκδικεί» και τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Ο προερχόμενος από τη ΝΔ. Στο Β. Αιγαίο η νυν περιφερειάρχης που είχε και τη στήριξη της ΝΔ Χριστιάνα Καλογήρου (30,99) με τον επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ Κώστα Μουτζούρη (24,04%). Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο μέχρι πρότινος δήμαρχος της Καλαμάτας, που έχει και την στήριξη της ΝΔ, Παναγιώτης Νίκας (34,19%) και ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (34,10), ενώ στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός (29,35%), που επίσης είχε τη στήριξη της ΝΔ, με τον Απόστολο Γκλέτσο (24,26%) που το 2014 είχε εκλεγεί δήμαρχος Στυλίδας.

Αναμέτρηση μεταξύ δύο υποψηφίων προερχόμενων από τη Ν.Δ. θα διεξαχθεί στον β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο Χρήστο Μέτιο, ο οποίος προηγείται- με καταμετρημένο το 88,63% των εκλογικών τμημάτων- με ποσοστό 33,81% και τον  πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη, με 30,32%.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει με ποσοστό 12,89%, ο Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, που είχε την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και την τέταρτη ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, που έχοντας την επίσημη στήριξη του ΚΙΝΑΛ έλαβε 11,10%.

«Διαψεύστηκαν όλοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι ο συνδυασμός μας δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθειά μας, αγκάλιασε τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια και εκτιμούμε ότι την επόμενη Κυριακή θα είμαστε εμείς οι νικητές γιατί συγκεντρώνουμε τον κόσμο που προέρχεται από διάφορους πολιτικούς χώρους» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Τοψίδης.