Στουρνάρας: Πού έκανε λάθος το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Στουρνάρας: Πού έκανε λάθος το ΔΝΤ στην Ελλάδα
Ο Δκτής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας μιλά στη 2η Ευρώ-Αραβική Σύνοδο "EU Arab World Summit" στο Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κεντρικός τραπεζίτης απεύθυνε έκκληση στο πολιτικό προσωπικό να μην επαναλάβει τις πολιτικές του παρελθόντος.

Την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος, να στηριχτούν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μειωθεί η ανεργία, εξέφρασε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Το βασικό συμπέρασμα της κρίσης είναι να πούμε “όχι” στον λαϊκισμό. Μην ακούτε φωνές που προσφέρουν εύκολες λύσεις. Αυτό ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα. Αν θέλουμε να παραμείνουμε σε ένα κοινό νόμισμα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε την πειθαρχία του κοινού νομίσματος. Αν θέλουμε την ευημερία να την μοιραστούμε κι εμείς δεν πρέπει να ακούμε φωνές για εύκολες λύσεις και από μηχανής θεούς», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο Κρήτη TV o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε ερώτηση για τη συμπεριφορά του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε με νόημα ότι «ουδείς αλάνθαστος». «Η συμβολή του ήταν καθοριστική, με την τεχνογνωσία, ωστόσο αν έκανε κάπου λάθος ήταν στην επιμονή σε πολιτικές λιτότητας και ότι στην αρχή δεν έδωσε επαρκή προσοχή έμφαση σε ιδιωτικοποιήσεις και μείωση δαπανών και έδωσε μεγαλύτερη έμφαση σε αύξηση των φόρων, που προκάλεσε μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ από ότι έπρεπε», υπογράμμισε.

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε πως ένα μάθημα της κρίσης είναι ότι όταν κάνεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και απελευθερώνεις αγορές, όπως έγινε και στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα ή να απελευθερώσεις πρώτα τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών και μετά την αγορά εργασίας. «Αυτό δημιούργησε μεγαλύτερη μείωση πραγματικών μισθών και μεγαλύτερη ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα κουρέματος τονίζοντας ότι οι τράπεζες πλέον είναι σε καλύτερη μοίρα. «Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να απαλλαγούμε από το άγος των “κόκκινων” δανείων. Αν θέλουμε πραγματικά να απαλλαγούμε τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούμε μία συστημική λύση και αυτή την έκκληση την απευθύνω τόσο στη σημερινή και στην επόμενη κυβέρνηση όσο και στην ΕΚΤ. Η συστημική λύση είναι ένα κεντρικό μέσο στο οποίο θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια τύπου bad bank», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

«Πήραμε σχεδόν δάνεια ύψους σχεδόν 300 δισ. ευρώ με τους ευνοϊκότερους όρους που έχουν δοθεί ποτέ. Κάποιοι λένε ότι έγινε για να σωθεί το σύστημα, ήταν όμως και μία πράξη αλληλεγγύης. Μέσος όρος επιτοκίου που πληρώνουμε είναι 1,5-1,6%, πόσες χώρες στον κόσμο έχουν τέτοια επιτόκια; Σαφώς υπήρξαν ακραίες φωνές και έγιναν λάθη όμως κάναμε το σωστό. Ακόμη και αυτοί που φώναζαν παλιά πήραν μέτρα και είχαν και αυτοί θετική συμβολή στο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε ο Γ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται άρρηκτα με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και είναι εύλογο να εκφράζει άποψη η κεντρική τράπεζα για την βιωσιμότητα του συστήματος. «Η ΤτΕ έχει το καλύτερο ερευνητικό δυναμικό  και γι’ αυτό έχω υποχρέωση ως διοικητής να παρουσιάσω τις αναλύσεις. Δεν με ενδιαφέρει να ενισχύσω ή να αμφισβητήσω κανένα κομματικό πρόγραμμα».

Τέλος ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι σαφώς υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι φόροι αλλά θα πρέπει να καλυφθούν οι δημοσιονομικές τρύπες. «Υπάρχουν όμως τρόποι για να γίνει αυτό. Ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι πιο φιλικό προς την ανάπτυξη. Επίσης, θα πρέπει να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και έχω επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό εδώ και δύο χρόνια. Το 2% είναι πολύ πιο εφικτό από το 3,5% ενώ είναι καλύτερο για όλους, ακόμη και για τους δανειστές», κατέληξε ο διοικητής της ΤτΕ.